'Al die leuke contacten en bijzondere verhalen - daar word ik heel blij van'

Anita Zwiers

Dit is... Anita Zwiers - vrijwilliger in het verkoopteam van UNICEF
UNICEF-vrijwilliger sinds 1998
Wat doet een lid van het verkoopteam? Je verkoopt UNICEF-producten zoals wenskaarten en cadeauartikelen, bijvoorbeeld vanuit een ‘winkeltje aan huis’ of een stand op een evenement.

Anita: “Mijn liefde voor UNICEF gaat ver terug. In mijn tienerjaren zag ik op televisie een show voor UNICEF. Daarin traden Audrey Hepburn en Roger Moore op als UNICEF-ambassadeurs. Dat maakte grote indruk op mij. Toen al dacht ik: als ik dáár toch ooit bij zo mogen horen… Die herinnering kwam weer boven toen ik zwanger was van mijn eerste kind. Bij de verloskundige kreeg ik een folder over UNICEF mee. Ik voelde: hier wil ik iets mee doen. Ik meldde me bij de vrijwilligersafdeling in mijn regio, en de rest is geschiedenis.” 

Betere wereld

“Als je in Nederland wordt geboren, en opgroeit met alle kansen die daarbij horen, dan heb je zó ontzettend veel geluk. Het voelt goed om daarvoor iets terug te kunnen doen. UNICEF komt op voor de rechten van kinderen. Het is een betrouwbare organisatie, die niet alleen maar geld stuurt, maar ter plaatse helpt problemen op te lossen. Ik geloof heilig in die aanpak.”

“Ik vind het leuk om creatieve plannen te bedenken. Waar ga ik staan? Hoe richt ik de stand in? Wat trekt de aandacht? ”

Anita is vrijwilliger in het verkoopteam van UNICEF
UNICEF-vrijwilliger Anita heeft een winkeltje aan huis

Anita heeft bij haar thuis een klein 'winkeltje' ingericht met de UNICEF-artikelen die ze verkoopt. 

Anita heeft bij haar thuis een klein 'winkeltje' ingericht met de UNICEF-artikelen die ze verkoopt. 

Kerstkaartentraditie

“Ik verkoop vooral wenskaarten en cadeauartikelen voor UNICEF. Ik heb een winkeltje aan huis - mensen kunnen langskomen of bij me bestellen. Ik sta ook regelmatig ergens met een stand, bijvoorbeeld op een personeelsfeest of een braderie. Doordat ik veel kerstkaarten verkoop, ligt voor mij de piek vooral in december. UNICEF-kerstkaarten sturen is voor veel mensen een traditie. Zo werd ik afgelopen december gebeld door een mevrouw. Ze vertelde dat haar overleden moeder altijd UNICEF-kerstkaarten verstuurde. Nu wilde haar vader dat voortzetten. Konden ze kaarten bij mij bestellen? Nou, natuurlijk!”

Plannen maken 

“De vrijheid van dit vrijwilligerswerk is heel fijn. Je bepaalt zelf waar je gaat verkopen en wanneer. Maar goed: vrijwillig is niet vrijblijvend, en áls ik dan ergens sta, wil ik wel zoveel mogelijk geld ophalen. Ik vind het leuk om plannetjes te bedenken. Waar ga ik staan? Hoe richt ik de stand in? Wat trekt de aandacht? Daar kun je veel creativiteit in kwijt. Alle promotiematerialen kun je gewoon bij UNICEF Nederland bestellen. Die ondersteuning is geweldig. Ook de financiën zijn goed geregeld. Klanten kunnen tegenwoordig volledig elektronisch betalen met een QR-code, waarbij het bedrag direct wordt bijgeschreven op de rekening van UNICEF. Veilig en makkelijk.”

Blauw hart

“Ik word blij van mijn vrijwilligerswerk. Door de leuke persoonlijke contacten, de bijzondere verhalen van mensen. Ondertussen vertel ik ook graag over UNICEF. Want ook dat is waardevol: vanuit mijn blauwe hart UNICEF-zaadjes planten in de harten van anderen. Wie weet wat daar dan weer uit voortkomt.”

Lijkt het je leuk lid te worden van het vrijwillige verkoopteam? Lees hier de uitgebreide functie-informatie.

Ik wil meer weten over vrijwilligerswerk bij UNICEF

neem contact met mij op