‘Je kunt veel impact maken met vrijwilligerswerk, óók met af en toe een dagje’

Pia van Veggel

Dit is... Pia van Veggel - lid van het vrijwillige UNICEF Promotieteam
UNICEF-vrijwilliger sinds 2022
Wat doet een lid van het vrijwillige Promotieteam? Je maakt mensen enthousiast en betrekt hen bij het werk van UNICEF. Je draagt bijvoorbeeld bij aan voorlichting of ledenwerving.

Pia: “Soms levert het geven van tijd meer op dan het geven van geld. Tot die conclusie ben ik voor mezelf in ieder geval gekomen. Ik had een tijdje een betaalde bijbaan als fondsenwerver voor UNICEF. Ik was onder de indruk van hoeveel nieuwe donateurs je kunt werven op één dag en hoeveel ‘waarde’ die vertegenwoordigen. Veel meer dan ik zelf in een heel jaar zou kunnen geven. Dus toen ik geen tijd meer had voor die bijbaan, bedacht ik: vanaf nu ga ik als vrijwilliger af en toe meehelpen in het Promotieteam. Ook dan werf je nieuwe donateurs, bijvoorbeeld op evenementen. Dat kan ik prima combineren met mijn studie en het levert hartstikke veel op.” 

Indrukwekkend 

“De gesprekken met mensen vind ik het leukst. Dat je iets over UNICEF kunt vertellen, een misverstand of vooroordeel kunt wegnemen, en iemand soms kunt overtuigen donateur te worden. Een gesprek dat veel indruk op me gemaakt heeft, was met twee expats uit India. Ze konden uit eigen ervaring vertellen hoeveel ongelijkheid er op de wereld is tussen kinderen. Of dat echtpaar dat met cadeautjes uit een warenhuis kwam. Ze vertelden me dat ze opa en oma waren geworden. Vanuit die dankbaarheid wilden ze graag iets doen voor andere kinderen.” 

“De vaardigheden die ik leer door dit werk zijn enorm waardevol”

Pia is lid van het vrijwillige UNICEF Promotieteam
UNICEF-vrijwilliger Pia in actie

Het vrijwillige UNICEF Promotieteam gaat naar festivals en andere evenementen - een leuke werkomgeving, vindt Pia.

Het vrijwillige UNICEF Promotieteam gaat naar festivals en andere evenementen - een leuke werkomgeving, vindt Pia.

Meetlint 

“Het is belangrijk dat je je boodschap goed kunt overbrengen. We werken nu bijvoorbeeld vanuit het thema ondervoeding. Er zijn heel veel kinderen op de wereld die niet genoeg of niet het juiste te eten krijgen. We laten dan een speciaal meetlint zien waarmee dokters de omtrek van de bovenarm van een kind opmeten en zo weten of het ondervoed is. Als je dan ziet hóe dun een armpje is als het meetlint in de rode gevarenzone komt – dat maakt enorm veel indruk. Gelukkig kunnen we ook de oplossing tonen: Plumpy'Nut, het therapeutische voedingsmiddel dat UNICEF aan kinderen geeft. Als donateur kun je héél veel van die zakjes geven.” 

Waardevol voor later 

“In dit werk moet je contact met mensen leuk vinden. Je moet ook tegen een ‘nee’ kunnen, want niet iedereen heeft tijd of wil uiteindelijk donateur worden. Gelukkig kun je dat allemaal leren. Die vaardigheden zijn sowieso heel waardevol. Ik merk bijvoorbeeld dat ik steviger in mijn schoenen sta en minder afwachtend ben geworden. Ik durf op mensen af te stappen en het lukt me beter om overtuigend mijn punt te maken. Ik weet zeker dat ik daar ook iets aan heb als ik straks aan het werk ga. Dus heb je tijd voor flexibel vrijwilligerswerk? Wil je impact maken? Meld je ook aan!” 

Lid van het vrijwillige Promotieteam worden iets voor jou? Lees hier de uitgebreide functie-informatie.

Ik wil meer weten over vrijwilligerswerk bij UNICEF

neem contact met mij op