‘Met z’n allen kunnen we de wereld een beetje mooier maken voor kinderen’

UNICEF-vrijwilliger Teun

Dit is... Teun de Wit
UNICEF-vrijwilliger sinds 2011
Wat doet een coördinator UNICEF Loop? Je organiseert de UNICEF Loop in jouw regioteam. Je legt onder meer contact met scholen en bent het aanspreekpunt voor andere vrijwillige medewerkers.

Teun: “Een bekende uitspraak van Johan Cruijff is: ‘Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen.’ Ik heb dat ook van huis uit meegekregen, en ik vind het belangrijk om dóór te geven. Met z’n allen kunnen we de wereld een beetje mooier maken voor kinderen. Laten we dat dan ook dóen! En hoe leuk is het dat dat op sportieve manier kan, met een activiteit waar je zelf ook heel veel lol aan beleeft?” 

Feestelijke dag

“De UNICEF Loop is een sponsorloop. Kinderen halen geld op bij familie en vrienden voor UNICEF. Wij steken de Loop in als wandeltocht: je kunt kiezen voor een route van 5, 10 of 15 kilometer. We maken er een feestelijke dag van met leuke activiteiten in het start- en finishgebied – een springkussen, schmink, muziek. Daar krijgen we hulp bij van lokale bedrijven die elk jaar trouw meedoen.” 

“Mijn tips? Doe het samen, begin klein... en ga er gewoon voor!”

Teun is coördinator UNICEF Loop

Taken verdelen

“Toen ik gepolst werd voor de organisatie van de UNICF Loop, heb ik een collega gevraagd om mee te helpen. We zijn inmiddels perfect op elkaar ingespeeld. Als coördinator ben ik het eerste aanspreekpunt, maar verder verdelen we de taken en heeft ieder zijn eigen verantwoordelijkheden. Tijdens de Loop zelf helpen nog veel meer mensen mee. Van waterflesjes uitdelen tot stempelen. Zo hebben we een superleuke groep om ons heen verzameld.” 

Begrip in de regio

“De UNICEF Loop is echt een begrip hier in de regio. Als kind deed ik er zelf aan mee, en later liep ik mee met mijn leerlingen – ik werk in het basisonderwijs. Inmiddels doen mijn eigen kinderen mee. Zo is de cirkel mooi rond. Dit jaar organiseert ons clubje de Loop voor de elfde keer, maar in totaal is hij al 46 keer gehouden. Het is mooi om je steentje bij te dragen aan zo’n instituut. En natuurlijk willen we als organisatie het 50-jarig jubileum meemaken. Daar denken we stiekem alvast over na.” 

Tips

“Ik haal enorm veel voldoening uit dit vrijwilligerswerk. Natuurlijk moet je er energie in steken – het is knallen in een korte tijd – maar ik ben zo trots op het mooie evenement dat we elk jaar weer neerzetten. En daar helpen we dan ook nog eens heel veel kinderen mee. Daar steek ik graag mijn tijd in. Mijn tips voor mensen die voor het eerst een UNICEF Loop gaan organiseren? Doe het samen. Begin klein. En ga er gewoon voor! Je zult merken hoe leuk en makkelijk het is om iets voor een ander te betekenen.” 

Coördinator UNICEF Loop worden iets voor jou? Lees hier de uitgebreide functie-informatie.

Ik wil meer weten over vrijwilligerswerk bij UNICEF

Neem contact met mij op