Maak kennis met Jumaa

Welkom in het Midden-Oosten, welkom in Syrië. We zijn hier op bezoek bij je nieuwe wereldvriendje Jumaa. Tijdens je bezoek kom je erachter waarom hij op krukken loopt, springen we bij hem achter op de fiets én wordt het een beestenboel tijdens het knutselen. 

Wereldvriendje Jumaa uit Syrië

Dit is je nieuwe wereldvriendje Jumaa!

Dit is de twaalfjarige Jumaa. Hij woont in Syrië, een land waar helaas veel gevochten wordt. Veel mensen en kinderen zijn daardoor gewond geraakt, ook Jumaa. Hij was met zijn familie buiten toen hij op een landmijn stond. Dat is een bom die onder de grond verstopt ligt. Heel gevaarlijk dus!  

Jumaa raakte gewond aan zijn voet, waardoor hij niet meer goed kon lopen. En dat is even wennen. Hij kon niet meer spelen met zijn vriendjes, fietsen lukte niet meer en door zijn krukken werd hij gepest door klasgenoten op school. Terwijl hij het daar juist altijd zo leuk vond.  

Nu gaat het weer goed met Jumaa. Je ziet hem zelfs weer door de straat scheuren op zijn fiets! Spring je achterop? Dan fietsen we samen naar een plek waar Jumaa graag komt.  

Deze plek is een ruimte opgezet door UNICEF, waar kinderen die bijvoorbeeld verdrietig zijn, gewond zijn geraakt door de oorlog, of gewoon willen spelen, heen kunnen. Jumaa maakt hier nieuwe vriendjes en krijgt onderwijs. En hij heeft hier héél veel geoefend om weer te fietsen! Knap hé van Jumaa? Hierdoor heeft hij geleerd dat je alles kan bereiken wat je maar wilt.  

Beestenboel

Bij Jumaa thuis is het één grote beestenboel. Hij heeft namelijk een boel wollige en mekkerende... schapen! Daarom gaan wij vandaag onze eigen beestenboel maken. Klaar voor?

Knutselen maar!
Wereldkaart Midden-Oosten

Op bezoek in Syrië

Het is tijd om de Wereldwijs met Klaas-wereldkaart erbij te pakken! Lukt het jou het land van Jumaa te vinden? Ondertussen heb ik wat weetjes voor je, om Syrië wat beter te leren kennen.  

Wist je dat..?

  • ...naast Syrië het land Jordanië ligt? Hier zijn we vorig jaar samen op reis geweest en hebben we wereldvriendje Besan bezocht. Herinner je het nog?  
  • ...mensen in Syrië het heerlijk vinden om rijst niet alleen bij het avondeten te eten, maar óók bij het ontbijt? Ik ben benieuwd: zou jij je boterham met beleg willen ruilen voor een bordje rijst?  
  • ...in het land al meer dan tien jaar oorlog is? Oorlog is iets heel naars, het betekent dat mensen in het land ruzie met elkaar hebben en daarbij veel gevochten wordt. 
  • …door de oorlog veel kinderen uit Syrië naar een ander land zijn gegaan omdat het daar veiliger is? Ook naar Nederland. Misschien heb jij wel kinderen in de klas zitten die uit Syrië komen! 

Dit was het weer!

Onze reis door Syrië zit er weer op. Ik hoop dat je het leuk vond om Jumaa te ontmoeten! Voor nu kun je weer even de reistas opbergen en kun je beginnen met dromen over een nieuwe bestemming. Waar zou jij graag heen willen? 

Tot de volgende keer!