Un0642200 kelder crop 1500px Un0642200 kelder crop 1500px

Artem en Alina willen weer naar school

Het nieuwe schooljaar van de 9-jarige Artem en Alina begint met vochtige boeken en weinig licht . Regelmatig klinkt het indringende geluid van het luchtalarm. De kinderen zitten al drie maanden samen met hun ouders en een paar andere gezinnen in een donkere ondergrondse parkeergarage. Ze schuilen voor luchtaanvallen boven hun hoofd.

Artem en Alina komen uit Charkov, een grote plaats in het noordoosten van Oekraïne. Voordat ze in de schuilplaats terechtkwamen, woonde Artem in een gezellig appartement. Waarom moeten we in een kelder wonen, vraagt hij zich af.

Un0642202 crop1900px

Genoeg van oorlog

De kinderen werden gedwongen hun huis te verlaten vanwege luchtaanvallen op Oekraïne. Ze doen hun huiswerk terwijl buiten de geluiden van oorlog klinken. Artem en Alina kunnen niet naar buiten.

In het begin dacht Artem dat het maar twee of drie dagen zou duren. Nu zitten ze al maanden onder de grond. De jongen heeft genoeg van de oorlog en de situatie in de kelder. Hij wil graag naar huis.

Maar van het gewone leven met een eigen kamer en naar schoolgaan is geen sprake meer. Ze zijn kinderen op de vlucht geworden.

Un0642207 crop1900px

Blijven leren

UNICEF doet er alles aan om zoveel mogelijk kinderen op te vlucht te bereiken zodat ze in ieder geval goed onderwijs kunnen volgen. Kinderen zouden natuurlijk niet onder de grond moeten leven en onderwijs mag voor deze kinderen niet stoppen.

Vul hun schooltas met leermiddelen, zodat ze kunnen blijven leren en niet te ver achter raken als ze na de vluchtsituatie weer gewoon naar school kunnen.

Un0642196 artem en alina kelder oekraine
Un0642194 filippov crop twee kinderen