Elk kind leert met digitaal onderwijs

Soedan

In het land Soedan gaan zeven miljoen kinderen niet naar school. Er zijn te weinig scholen en onvoldoende gekwalificeerde leraren. Dankzij innovatief digitaal onderwijs krijgen deze kinderen toch toegang tot onderwijs. In een e-learning centrum kunnen kinderen zelf leren via tablets op zonne-energie. UNICEF schaalt de komende jaren deze hulp op zodat zoveel mogelijk kinderen in Soedan kunnen leren. 

meisjes leren op tablet in Soedan

Amal en Sarah leren op de tablet in Soedan. 

Amal en Sarah leren op de tablet in Soedan. 

47%

47%

van de Soedanese bevolking is kind

6.9 miljoen

6.9 miljoen

kinderen gaan niet naar school

8.5 miljoen

8.5 miljoen

kinderen in Soedan zijn afhankelijk van humanitaire hulp

Waarom hulp nodig is

Bijna 7 miljoen kinderen in Soedan gaan niet naar school. Dit komt door een gebrek aan klaslokalen en getrainde leerkrachten, vooral in afgelegen gebieden. De dichtstbijzijnde school is soms uren lopen. Door schoolsluitingen tijdens corona, conflicten, en de verslechterende socio-economische situatie is de kans klein dat kinderen terug naar school gaan als ze eenmaal gestopt zijn. 

Als de situatie niet verandert zal een derde van de kinderen in Soedan de basis lees- en rekenvaardigheden missen die essentieel zijn voor hun eigen toekomst en die van hun land. Zonder onderwijs hebben kinderen niet de vaardigheden voor een betere baan in de toekomst. Meisjes zijn extra kwetsbaar: de huidige economische crisis lijkt de genderongelijkheid in Soedan te versterken. 

Onderwijs beschermt kinderen ook tegen kindhuwelijken en kinderarbeid. Voor kinderen in humanitaire noodsituaties zorgt onderwijs voor een gevoel van normaliteit en helpt het om conflicten in de toekomst te voorkomen.  

Kinderen leren in e-learning centrum in Soedan.

In het Badareer e-learning centrum in Aroma in Kassala leren kinderen Engels, Arabisch en wiskunde op de tablet.

Wat doet UNICEF 

Op niet alle plekken in Soedan is traditioneel formeel onderwijs mogelijk. Dankzij de UNICEF e-learning centra is het niet nodig om te wachten tot deze scholen er wel zijn.  

In een e-learning centrum krijgen kinderen van 6 tot 14 jaar onderwijs. Op tablets leren ze met games zelf lezen, schrijven en rekenen. Ze leren ook Engels en wetenschappen. UNICEF levert de tablets en zorgt voor een zonnepaneel voor de energie. Omdat kinderen aan het begin niet kunnen lezen, staan op de tablets instructievideo’s die door kinderen zelf zijn opgenomen en tekeningen om de lessen uit te leggen.  

De lokale gemeenschap zorgt voor een ruimte en een aantal begeleiders. Deze begeleiders krijgen training van UNICEF zodat ze de kinderen goed kunnen ondersteunen. Voor veel kinderen is dit de eerste keer dat ze onderwijs kunnen volgen. Aan het begin hebben ze nog moeite met het gebruik van de speciale pen voor de tablets. Maar, na twee jaar kunnen ze lezen, schrijven, rekenen en hebben ze veel relevante kennis opgedaan. 

  

Gestelde doelen 2023 

  • UNICEF levert met de hulp uit Nederland aan 10 dorpen een e-school-in-a-box met tablets en een zonnepaneel zodat 2.400 kinderen onderwijs kunnen krijgen. 
  • In de 10 dorpen trainen we de begeleiders in kindvriendelijk onderwijs en technische ondersteuning van de tablets. 
  • In diezelfde 10 dorpen bevordert UNICEF het bewustzijn over het belang van onderwijs en de kansen die het biedt bij de gemeenschap, families en kinderen.  

Studenten Soedan leren op tablet.

Studenten in Soedan leren met behulp van tablet in een e-learning centrum.

In een gebouwtje van bakstenen en hout zitten 30 jongens en meisjes aan een tablet gekluisterd. Voor velen van hen is het de eerste keer dat ze onderwijs krijgen. Zo ook voor de 14-jarige Aesha Hadab Ahmed. Ze zit nu in haar tweede schoolperiode en gaat elke dag naar school om haar dromen waar te kunnen maken. “Ik ben gek op de tablets, omdat de digitale lessen mij helpen dingen sneller te begrijpen”, zegt ze. 

Het e-learning centrum is open van 7 tot 13 uur met 2 sessies zodat 60 kinderen onderwijs kunnen krijgen. Een comité van 12 mannen en vrouwen overziet het centrum, let op welke kinderen komen en legt het belang van onderwijs aan ouders uit.   

Behaalde resultaten vanaf begin 2021 tot juli 2022 met steun uit Nederland 

  • De ontwikkeling van een nationale strategie voor digitaal onderwijs is in volle gang. UNICEF ondersteunt de Soedanese overheid hierbij. 
  • Meer games zijn ontwikkeld en zitten in de laatste testfase om zo het curriculum dat op de tablets beschikbaar is uit te breiden. 
  • Er zijn 1800 tablets uitgedeeld om ervoor te zorgen dat kinderen in afgelegen gebieden ook onderwijs kunnen volgen.  

UNICEF is er voor ieder kind, altijd en overal. Jij ook?

Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil

Doneer nu