UNICEF helpt in Syrië bij gevolgen aardbeving

6 februari 2023

Verschillende teams van UNICEF zijn momenteel op de grond in Syrië bezig met het in kaart brengen van de situatie en het opzetten van humanitaire hulp voor kinderen en gezinnen die getroffen zijn door de verwoestende aardbevingen. “Ziekenhuizen worden overstelpt met gewonden en minstens één ziekenhuis in het noorden van Syrië werd geëvacueerd omdat de structuur van het gebouw is aangetast”, zo stelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Aardbeving treft kinderen in het grensgebied van Syrië en Turkije

Veel gebouwen zijn ingestort en hele gezinnen bevinden zich nog onder het puin.  

Veel gebouwen zijn ingestort en hele gezinnen bevinden zich nog onder het puin.  

In Syrië zijn gebouwen ingestort en bevinden mensen zich nog onder het puin. Er zijn volgens UNICEF berichten over volledige families die onder het puin van gebouwen vastzitten. Laszlo: "De aardbeving komt voor Syrië op een moment dat duizenden kinderen en hun gezinnen al extra kwetsbaar zijn door de strenge winter, de moeilijke economische omstandigheden en alle oorlogsellende die ze al elf jaar moeten verduren."

UNICEF brengt op dit moment in kaart wat de situatie is met betrekking tot watervoorziening, voeding en kinderbescherming. Zo beoordeeld de VN-kinderrechtenorganisatie de impact op de belangrijkste waterstations en voorzien ze in verdeling van voedsel en water aan de getroffen mensen in de regio. Ook zet UNICEF in op het opsporen en opvangen van kinderen die gescheiden zijn van hun ouders en geen begeleiding hebben. UNICEF verleent tevens psychosociale ondersteuning. De kinderrechtenorganisatie staat paraat om ook in Turkije hulp te bieden.