Helft Afghaanse kinderen onder vijf jaar loopt risico op ondervoeding

6 oktober 2021

UNICEF en het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) slaan alarm over de voedingscrisis die dreigt voor miljoenen kinderen in Afghanistan. 14 miljoen mensen in Afghanistan kampen met acute voedselonzekerheid en naar schatting zullen tegen het einde van dit jaar 3,2 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan acute ondervoeding lijden. Minstens 1 miljoen van deze kinderen lopen het risico te overlijden als gevolg van ernstige acute ondervoeding.

Un0530471

‘Nu de winter nadert, is het een race tegen de klok om Afghaanse gezinnen te helpen die onvoldoende toegang hebben tot voedsel. Steeds meer gezinnen worstelen om eten op tafel te zetten en de gezondheid van kinderen wordt met de dag slechter’,  zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. 

Door de beperkte toegang tot water, voedsel en gezondheidsdiensten, worden Afghaanse kinderen en hun families het zwaarst getroffen door jarenlange conflicten en de huidige crisis in het land. Kinderen worden sneller ziek en voor families wordt het steeds lastiger om ervoor te zorgen dat hun kinderen de behandeling kunnen krijgen die ze nodig hebben. Snel verspreidende uitbraken van mazelen en acute diarree zullen de situatie alleen maar verergeren.

UNICEF sprak met Jahan Bibi, wiens dochtertje van 18 maanden in het ziekenhuis van Herat wordt behandeld voor ernstige acute ondervoeding. Ze bracht haar dochter naar het ziekenhuis omdat ze haar baby geen borstvoeding meer kon geven. ‘We hebben geen eten in huis. We verkopen alles om eten te kopen, maar ik eet amper iets. Ik ben zwak waardoor ik  geen borstvoeding meer heb voor mijn kind.’

Gezinnen moeten vaak wanhopige keuzes maken. Volgens onderzoeken van WFP consumeert 95 procent van de huishoudens in Afghanistan niet genoeg voedsel, eten volwassenen minder en slaan ze maaltijden over zodat hun kinderen iets kunnen eten. De internationale gemeenschap moet de fondsen vrijgeven die ze weken geleden hebben toegezegd, anders kan de impact onomkeerbaar zijn

UNICEF en WFP  zetten nu 100 extra mobiele gezondheids- en voedingsteams in.  Dit komt bovenop de 168 mobiele teams die al werkzaam zijn in Afghanistan en een levenslijn zijn voor kinderen en moeders in moeilijk te bereiken gebieden. Dankzij hulp van UNICEF konden dit jaar meer dan 210.000 kinderen met ernstige acute ondervoeding behandeld worden. Daarnaast leverde UNICEF alleen al in de afgelopen acht weken therapeutische voeding aan meer dan 42.000 kinderen.