UNICEF wil snel hulp voor alleenreizende kinderen uit Afghanistan

7 september 2021

Honderden kinderen zijn gescheiden van hun families in de chaos rond het vliegveld van Kabul. Sommige van deze kinderen zijn zonder begeleiding geëvacueerd op vluchten naar Duitsland, Qatar en andere landen. UNICEF heeft sinds midden augustus ongeveer 300 alleenreizende en van hun familie gescheiden kinderen geregistreerd die uit Afghanistan zijn geëvacueerd. UNICEF verwacht dat dit aantal zal stijgen.

Un0502897

‘Het is een nachtmerrie voor deze kinderen dat ze plotseling hun familie kwijtraakten in de crisis op de luchthaven en vervolgens in hun eentje werden meegenomen op een evacuatievlucht’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

UNICEF maakt zich grote zorgen over het welzijn van kinderen die alleen reizen of zijn gescheiden van hun familie, waar ze zich ook bevinden. Ze behoren tot de meest kwetsbare kinderen ter wereld. Het is van groot belang dat ze snel worden geregistreerd en veilig worden opgevangen om ze te beschermen tegen misbruik, verwaarlozing en geweld. Tijdens opsporing van familie moeten kinderen bij voorkeur samen met bekenden of in een gezinssituatie opgevangen worden.

Regeringen van landen waar alleenreizende kinderen familieleden hebben, moeten samenwerken om gezinshereniging en veilige, legale migratieroutes mogelijk te maken. Kinderen die niet met familie maar met bekenden zijn gevlucht, moeten de kans krijgen bij deze volwassenen te blijven. Het scheiden van kinderen van volwassenen die ze kennen en van wie ze zorg ontvangen, kan verdere schade veroorzaken.

UNICEF biedt ondersteuning aan regeringen die kinderen hebben geëvacueerd en opvangen. Op dit moment is UNICEF aanwezig op de luchtmachtbasis Doha in Qatar en de vliegbasis Ramstein in Duitsland. UNICEF werkt daar samen met de autoriteiten om alleenreizende kinderen te registreren, zorg en bescherming te geven en te helpen herenigen met hun families.

In Afghanistan zijn meer dan 550.000 mensen ontheemd door conflicten en 10 miljoen kinderen hebben dringend humanitaire hulp nodig. Het is van groot belang dat de internationale gemeenschap zorgt voor het welzijn van kinderen in Afghanistan en de kinderen die zijn geëvacueerd.