UNICEF: Meer geld dan ooit nodig voor humanitaire hulp

4 december 2020

NEW YORK – Volgend jaar heeft UNICEF 6,4 miljard dollar nodig om 190 miljoen kinderen van humanitaire hulp te voorzien dat voor hen van levensbelang is. Nooit eerder was dit bedrag zo hoog. Deze stijging van 35 procent komt vooral doordat de behoefte aan humanitaire hulp wereldwijd is toegenomen door bestaande crises en de corona-pandemie.Deze stijging van 35 procent komt vooral doordat de behoefte aan humanitaire hulp wereldwijd is toegenomen door bestaande crises en de corona-pandemie.

Kinderen in een Syrisch vluchtelingenkamp krijgen onderwijs via UNICEF 

Kinderen in een Syrisch vluchtelingenkamp krijgen onderwijs via UNICEF 

Kinderen in een Syrisch vluchtelingenkamp krijgen onderwijs via UNICEF 

‘Momenteel zijn bijna 32 miljoen kinderen op de vlucht voor oorlog en geweld – dat is twee keer het aantal inwoners van Nederland. Tel daar de corona-pandemie en alle natuurrampen bovenop, dan heb je een aardig beeld van het wereldwijde kinderleed,’ zegt Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland. ‘De coronacrisis zet ook het welzijn en de gezondheid van kinderen op het spel. Daarmee is de coronacrisis ook een kindercrisis.’

De effecten van de pandemie op het leven van kinderen, is aan alle kanten merkbaar. Een kwart miljard studenten wordt wereldwijd nog steeds getroffen door schoolsluitingen. Vaccinatieprogramma’s om kinderen in te enten tegen gevaarlijke kinderziektes is in meer dan 60 landen verstoord. Extreme armoede onder vluchtelingengemeenschappen heeft een toevlucht genomen en vergroot zo het risico op geweld tegen kinderen, kinderarbeid en kindhuwelijken. 

Ondertussen zijn in 2020 ook nieuwe humanitaire crises ontstaan. Door het recente conflict in Ethiopië hebben 2,8 miljoen mensen dringend hulp nodig. In Mozambique zijn meer dan 425.000 mensen, waaronder 191.000 kinderen, ontheemd door oplaaiend geweld in het noorden. Bovendien verwoesten orkanen kwetsbare gemeenschappen in Midden-Amerika en Oost-Azië dat 2,6 miljoen en 13,4 miljoen kinderen heeft getroffen.

Tegelijkertijd heeft de corona-pandemie langdurige noodsituaties verergerd in landen zoals: Afghanistan, Bangladesh, Burkina Faso, de Democratische Republiek Congo, Libië, Zuid-Soedan, Oekraïne en Venezuela. In maart 2021 is het 10 jaar geleden dat het conflict in Syrië begon, en zes jaar geleden dat het geweld losbarstte in Jemen. Door deze conflicten hebben bijna 17 miljoen kinderen humanitaire hulp nodig in deze twee landen alleen. Ondervoeding onder kinderen neemt toe in landen over de hele wereld.

In 2021 wil UNICEF kinderen en gezinnen in 149 landen ondersteunen door:

• 6,3 miljoen kinderen te behandelen tegen ernstige acute ondervoeding;

• 27,4 miljoen kinderen te vaccineren tegen mazelen;

• 45 miljoen mensen toegang te geven tot veilig drinkwater;

• 19,2 miljoen kinderen en zorgverleners toegang te geven tot geestelijke gezondheid en met psychosociale ondersteuning;

• 149 miljoen vrouwen en meisjes en 7,4 miljoen kinderen met een handicap te helpen;

• 17 miljoen kinderen en vrouwen toegang te bieden tot de risicobeperking, preventie of respons op gendergerelateerd geweld;

• 93,3 miljoen kinderen onderwijs te bieden;

• 9,6 miljoen huishoudens van geldhulp te voorzien.

• 45 miljoen mensen toegang te geven tot veilig drinkwater;

• 19,2 miljoen kinderen en zorgverleners toegang te geven tot geestelijke gezondheid en met psychosociale ondersteuning;

• 149 miljoen vrouwen en meisjes en 7,4 miljoen kinderen met een handicap te helpen;

• 17 miljoen kinderen en vrouwen toegang te bieden tot de risicobeperking, preventie of respons op gendergerelateerd geweld;

• 93,3 miljoen kinderen onderwijs te bieden;

• 9,6 miljoen huishoudens van geldhulp te voorzien.

UNICEF is de grootste afnemer van vaccins in de wereld; jaarlijks dient ze meer dan 2 miljard doses vaccins tegen kinderziektes toe. Daarom in UNICEF aangewezen om mensen in 92 lage- en middeninkomenslanden tegen het coronavirus te vaccineren. De wereldwijde vaccinatie tegen het virus zal een van de grootste inspanningen in de menselijke geschiedenis zijn. UNICEF helpt momenteel met injectiespuiten op de juiste plek krijgen, koelapparatuur installeren en misinformatie over vaccineren aan te pakken. Kijk op: https://www.unicef.nl/corona/unicef-en-coronavaccins