Humanitaire crisis dreigt voor bijna 5 miljoen kinderen in Sahel

28 januari 2020

Bijna 5 miljoen kinderen in Burkina Faso, Mali en Niger zullen dit jaar humanitaire hulp nodig hebben, dat meldt UNICEF. In de Sahel is een sterke toename van zowel geweld tegen kinderen als het aantal ontvoeringen en rekruteringen van kinderen door gewapende groeperingen. 'Vooral de omvang van het geweld is afschuwelijk. Kinderen worden gedood, verminkt en seksueel misbruikt. Honderdduizenden kinderen zijn getraumatiseerd,' aldus Marie-Pierre Poirier, UNICEF-directeur in West- en Centraal-Afrika.

650.000 kinderen gaan niet meer naar school.

650.000 kinderen gaan niet meer naar school. 

650.000 kinderen gaan niet meer naar school. 

In 2019 was een stijging van het aantal geweldsslachtoffers onder kinderen in de Sahel. Dat jaar vonden in Mali 571 ernstige aanvallen jegens kinderen plaats, tegenover 544 geweldsincidenten in 2018 en 386 in 2017. Ook in Niger en Burkina Faso werden kinderen ontvoerd, vermoord, gerekruteerd en voor de strijd gebruikt. Ook moesten meer dan 670.000 kinderen hun huis ontvluchten door gewapende conflicten en onveiligheid.

'Kinderen die het slachtoffer zijn van deze mate van geweld hebben dringend bescherming en ondersteuning nodig,' zegt Poirier. UNICEF roept daarom overheden, legertroepen, gewapende groeperingen en andere partijen in het conflict op een einde te maken aan alle aanvallen tegen kinderen en de organisatie veilig toegang te verlenen tot deze kinderen.

Doordat vorig jaar 3.300 klaslokalen werden verwoest, gingen 650.000 kinderen niet naar school. Ook konden 16.000 leerkrachten hun werk niet uitoefenen. Daarbij hebben veel gezinnen geen toegang meer tot onderwijs, gezondheidszorg, schoon drinkwater en voeding. UNICEF schat in dat 709.000 kinderen onder de 5 jaar het komende jaar ernstig acuut ondervoed zullen raken.

UNICEF verleent hulp in Burkina Faso, Mali en Niger. Kinderen krijgen bescherming, onderwijs, gezondheidszorg, voeding, water en toegang tot sanitaire voorzieningen. Om deze kinderen ook het komende jaar van hulp te kunnen voorzien, is 208 miljoen dollar nodig.