UNICEF Paul van Vliet Award richt zich op jongeren

3 mei 2019

DEN HAAG – Muziek maken met ongeneeslijk zieke kinderen. Jongeren bijstaan die vastzitten tussen twee scheidende ouders. Of studenten die kinderen uit minder kansrijke wijken helpen. Het zijn voorbeelden van maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor kinderen in Nederland en daarmee ooit de UNICEF Paul van Vliet Award wonnen. Dit jaar richt de award zich op projecten voor jongeren. De inschrijvingen voor 2019 zijn geopend. 

Gs paulvvawards 105

De Paul van Vliet Award is een jaarlijks terugkomend initiatief van UNICEF Nederland en de Efteling. Dit jaar kunnen organisaties, projecten en stichtingen zich aanmelden die iets goeds doen voor de ontwikkeling van jongeren van 10 tot 18 jaar. Ook moeten jongeren het liefst zelf betrokken zijn en zeggenschap hebben in het project. ‘Jong zijn is niet altijd even makkelijk. Sommige jongeren zijn onzeker, krijgen minder kansen in het leven, zijn neerslachtig. En dat in een maatschappij die veel van ze eist. Deze award dient daarom ook als een aanmoedigingsprijs voor jongeren: wees de kapitein van jouw schip,’ aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.  

De Efteling stelt 10.000 euro beschikbaar voor de winnaar van de award, en kunstenaar Loek Bos maakt een beeld. Vorig jaar stond Stichting de Liedjesfabriek uit Nijmegen als winnaar in de schijnwerpers. Zij gebruiken de kracht van muziek om met muzikanten zieke kinderen en jongeren te helpen. Shundell (17) zat namens het UNICEF Jongerenpanel in de jury. ‘Het is belangrijk dat niet alleen volwassenen, maar ook jongeren betrokken zijn bij deze prijs,’ zegt ze. ‘Jongeren laten zo zien wat voor impact zo'n organisatie op hun leven heeft.’ 

Organisaties kunnen zich tot en met 15 september inschrijven voor de UNICEF Paul van Vliet Award. In oktober worden vijf organisaties genomineerd die doorgaan naar de finaleronde. De finale vindt plaats op 5 november in de Efteling in aanwezigheid van de naamgever van de award, cabaretier Paul van Vliet.

UNICEF wil dat alle jongeren zichzelf ontplooien en al hun talenten benutten. Jongeren moeten hun rechten kennen, mentaal weerbaar zijn en voorbereid op de toekomst. Om deze droom te realiseren ondersteunt ze met de Paul van Vliet Award organisaties die zich inzetten voor jongeren. UNICEF vindt het belangrijk dat jongeren worden gehoord; je mening uiten is een kinderrecht.