UNICEF: donorconferentie Jemen voor hulp aan 11 miljoen kinderen

25 februari 2019

Meer dan 11 miljoen kinderen hebben ernstig te lijden onder de oorlog in Jemen. Zij hebben dringend hulp nodig om te overleven: bescherming, voedsel en drinkwater. Die stand-van-zaken brengt UNICEF aan de vooravond van de grote donorconferentie over Jemen, op 26 februari in Zwitserland. UNICEF roept alle betrokken partijen op om een eind te maken aan het geweld en kinderen te beschermen.  

Jemens jongetje met hoofdwondun0216979

‘Kinderen in Jemen hebben veel te lang geleden en leven in omstandigheden die geen mens ooit zou hoeven te verdragen. Het is hoog tijd om een einde te maken aan geweld tegen kinderen.’ Dat zegt Geert Cappelaere, de Vlaamse directeur van UNICEF in het Midden-Oosten. Cappelaere is bij de donorconferentie en is – beperkt – beschikbaar voor media.

In Jemen worden iedere dag kinderen vermoord, raken ernstig gewond of moeten meevechten. Het geweld heeft een levenslange impact op het welzijn van deze kinderen. Om levensreddende hulp te kunnen leveren, heeft UNICEF dit jaar 478 miljoen euro nodig.

Ondervoeding is een groot probleem in Jemen. Recente cijfers en analyses geven de verschrikkelijke situatie in Jemen weer:

  • 1,8 miljoen kinderen onder de vijf jaar lijden aan acute ondervoeding. 360.000 zeer ernstig ondervoede kinderen vechten dagelijks voor hun leven
  • 1,1 miljoen vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven zijn acuut ondervoed
  • bijna 16 miljoen mensen in Jemen hebben grote voedselonzekerheid

In 2018 heeft UNICEF meer dan 345.000 ernstig ondervoede kinderen kunnen helpen. Daarnaast heeft zij aan meer dan 5 miljoen mensen veilig drinkwater geleverd en meer dan 4 miljoen kinderen gevaccineerd.