UNICEF: conflicten in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika eisten in januari een vreselijke prijs van kinderen

5 februari 2018

Minimaal 83 kinderen gedood door geweld in bloedige eerste maand van het jaar, maar hun stem mag nooit tot zwijgen worden gebracht 

Amman, 5 februari 2018 ‘In de duistere januarimaand, eisten conflicten en geweld in het Midden-Oosten en Noord-Afrika opnieuw een vreselijke prijs van kinderen. Ze werden gedood in voortslepende conflicten, bij zelfmoordaanslagen of vroren dood terwijl ze oorlogsgebieden ontvluchtten’, zegt Geert Cappelaere, regionaal directeur voor UNICEF in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

‘Alleen al in de maand januari heeft escalerend geweld in Irak, Libië, Palestina, Syrië en Jemen het leven gekost aan minimaal 83 kinderen. Deze kinderen hebben de hoogste prijs betaald voor oorlogen waarvoor ze geen enkele verantwoordelijkheid dragen.  Het zijn kinderen – kinderen!

‘Hun levens zijn te vroeg beëindigd, hun families voor altijd gebroken door het verdriet.

  • ‘Terwijl het conflict in Syrië het achtste jaar in gaat, heeft het intensiverende geweld alleen al de afgelopen vier weken aan zeker 59 kinderen het leven gekost.
  • ‘In Jemen heeft de VN de dood van 16 kinderen geverifieerd die om het leven kwamen tijdens gevechten in het hele land. UNICEF krijgt dagelijks meldingen van gedode en gewone kinderen nu het geweld in het hele land escaleert.
  • ‘In Benghazi, in het oosten van Libië, eiste een zelfmoordaanslag het leven van drie kinderen. Drie anderen stierven terwijl ze speelden met onontplofte munitie – de situatie van een vierde kind is kritiek na de explosie.
  • ‘In het oude centrum van Mosul, kwam een kind om het leven in een huis met een boobytrap.
  • Een jongen werd doodgeschoten in een dorp nabij Ramallah in Palestina
  •  ‘Tijdens een zware winterstorm in Libanon vroren 16 vluchtelingen dood waaronder vier kinderen. Veel meer kinderen werden in het ziekenhuis openomen met bevriezingsverschijnselen. Deze vluchtelingen probeerden de oorlog in het naburige Syrië te ontvluchtten.

‘Niet honderden, niet duizenden, maar miljoenen anderen kinderen in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika wordt hun kindertijd ontnomen. Ze zijn voor het leven verminkt en getraumatiseerd. Ze worden gearresteerd, opgesloten en uitgebuit. Er wordt voorkomen dat deze kinderen naar school gaan, dat ze essentiële gezondheidszorg krijgen. Zelfs het recht op spelen wordt hen ontnomen.

‘Wij falen collectief om de oorlog tegen kinderen te stoppen!

‘Het is simpelweg onacceptabel dat er elke dag kinderen sterven en gewond raken. Niets rechtvaardigt dit. We hebben geen enkele reden om dit als het nieuwe normaal te accepteren. Deze kinderen zijn weliswaar tot zwijgen gebracht, maar hun stem zal gehoord worden!

Hun boodschap is onze boodschap:

‘De bescherming van kinderen is van het hoogste belang onder alle omstandigheden. Zoals ook afgesproken in het humanitair oorlogsrecht.

‘Het breken van die wet is een gruwelijke misdaad en brengt de toekomst in gevaar – niet alleen die van de kinderen.’

Noot voor de redactie:

  • Op dit moment verspreidt UNICEF levensreddende winterhulp in Syrië en naburige landen. Deze hulp is mede dankzij vele donaties uit Nederland mogelijk gemaakt.
  • Op 30 januari vroeg UNICEF om 2,9 miljard euro waarmee we in in 2018 levensreddende humanitaire hulp willen bieden aan kinderen. Dit is het hoogste bedrag dat UNICEF ooit vroeg en dit weerspiegelt de grote nood in de wereld voor kinderen. Noodhulpoperaties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika om 27 miljoen kinderen hulp te bieden, zijn goed voor de helft van het wereldwijde bedrag. Met ruim 1,5 miljard euro willen we hulp bieden aan kinderen in Djibouti, Irak, Libië, Palestina, Soedan, Syrië en Syrische vluchtelingen in Egypte, Irak, Jordanië, Libanon en Turkije.
  • De Nederlandstalige Geert Cappelaere en andere woordvoerders in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn beschikbaar voor interviews. Contact via UNICEF Nederland.