Nederlandse leerlingen halen 262.871 euro op tegen kinderarbeid

12 juni 2017

Op 12 juni, de Internationale Dag tegen Kinderarbeid, maakte UNICEF ambassadeur Nicolette van Dam het ingezamelde bedrag van 262.871 euro bekend bij de allereerste loop in het Haagse Bos. 'Leerlingen uit heel Nederland hebben echt hun best gedaan om kinderen te helpen die elke dag zwaar werk moeten doen.’ De 300 aanwezige scholieren waren tevreden met het opgehaalde bedrag. 'Ik hoop dat we zo een boodschap doorgeven aan de wereld', aldus de negenjarige Richlyn.

Den-Haag, 12 juni 2017 - Op de Internationale Dag tegen Kinderarbeid wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor kinderen die werk doen dat schadelijk is voor hun gezondheid of ontwikkeling. Mark Wijne, kinderarbeid-expert bij UNICEF: 'In totaal zijn er over de hele wereld ruim 168 miljoen kinderarbeiders. Ze werken in de landbouw, als huissloven, in steengroeven en goudmijnen, in de seksindustrie, op plantages of in fabrieken. Kinderarbeid berooft kinderen van hun kindertijd en hun recht op scholing. Daarnaast is het zeer schadelijk voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.'

Toekomst
Wereldleiders spraken in 2015 af dat alle vormen van kinderarbeid in 2025 de wereld uit moeten zijn. 'Een kinderarbeidsvrije wereld is mogelijk, als alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Voor bedrijven betekent dit dat zij inzicht moeten hebben in hun productieketen en actief beleid moeten voeren tegen kinderarbeid. Overheden spelen hierin natuurlijk een belangrijke rol. Maar ook ouders, kinderen zelf en consumenten moeten begrijpen wat hun rol is en hun stem laten horen', zegt Mark Wijne.

Sponsorloop
Tijdens diverse UNICEF lopen door heel Nederland liepen kinderen het afgelopen schooljaar tegen kinderarbeid. 'We kunnen niet toekijken en niets doen', vindt Nicolette van Dam. Daar is de zevenjarige Suus het ook mee eens. 'Ik heb pijn aan mijn heup van al het rennen, maar dat is het wel meer dan waard.' Ook de tienjarige Diraino is blij dat hij meegedaan heeft. 'Ik hoop dat kinderarbeid stopt en dat die kinderen spullen krijgen om mee te spelen en te leren.’

Ivoorkust
UNICEF gaat het geld besteden aan projecten in Ivoorkust. In dat land werken 1,4 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar als kindarbeider. Van die kinderen werken er 155.149 onder gevaarlijke omstandigheden in de cacaosector. Ivoorkust is de grootste producent van cacao ter wereld, ongeveer een derde van de wereldproductie komt uit dit West-Afrikaanse land.

Noot voor de redactie:
Voor vragen, hoogwaardig fotomateriaal of onderzoeken over kinderarbeid kunt u contact opnemen met: Astou Toure, persvoorlichter UNICEF Nederland, 0634004870 of atoure@unicef.nl