Nederlandse kinderen zetten massaal stappen in de strijd tegen ondervoeding

1 april 2017

HILVERSUM - Tijdens de live-uitzending van het kinderprogramma Zapplive op Zapp maakte presentator en UNICEF-ambassadeur Klaas van Kruistum bekend dat de kinderen in Nederland het recordaantal van 106.836 noodvoedingszakjes hebben ingezameld. ‘Via een stappenteller spaarden ruim 10.000 basisschoolkinderen door heel Nederland speciale zakjes noodvoeding voor ondervoede kinderen bij elkaar. Veel kinderen hebben heel wat extra uurtjes gesport’ zegt een tevreden Klaas van Kruistum.

De tien klassen die de meeste stappen en dus zakjes noodvoeding inzamelden maakten kans op een klassenuitje naar de Efteling. De Efteling heeft deze prijs aangeboden in het kader van de bredere samenwerking met UNICEF Nederland. In totaal zijn er door de kinderen meer dan 2,6 miljard stappen gezet. Daarnaast leerden de leerlingen de afgelopen vier weken over gezonde voeding, kinderrechten en ondervoeding. "Ik ben geschrokken van de dunne armpjes van ondervoede kinderen", vertelt de 10-jarige Sabrine uit Utrecht. De 10-jarige Loubna ging de afgelopen maand expres meer bewegen. "Ik ben veel vaker buiten gaan spelen."

De winnende scholen in willekeurige volgorde

  • Freinetschool (met twee klassen), Delft
  • OBS Berg, Berg en Terblijt
  • Prins Willem Alexanderschool, Berkel en Rodenrijs
  • CBS de Gielguorde, Lollum
  • Basisschool Sint Martinus, Gronsveld
  • Basisschool De Esch (met twee klassen), Oldenzaal
  • De Oostwijzer, Zoetermeer
  • Het Kompas, Almere

Ondervoeding wereldwijd probleem

Wereldwijd zijn 16 miljoen kinderen onder de 5 jaar ernstig ondervoed en hebben direct hulp nodig. “Door ondervoeding raken kinderen verzwakt en kunnen ze sneller overlijden aan malaria, diarree, longontsteking en andere ziektes. Bij langdurige ondervoeding, lopen ze een levenslange fysieke en mentale achterstand op”, zegt Pauline Neefjes, voedingsdeskundige van UNICEF Nederland. “De verrijkte pindapasta die de kinderen via Kid Power bij elkaar spaarden is een goede manier om ondervoede kinderen snel te laten herstellen. In de speciaal ontwikkelde pasta zitten alle essentiële voedingsstoffen die een kind nodig heeft.”

UNICEF Kid Power: een internationaal concept

IKEA Nederland ondersteunde de ‘UNICEF Kid Power’-maand. De punten die kinderen in Nederland spaarden door te bewegen, werden door IKEA Nederland omgezet in de zakjes noodvoeding. Het Kid Power-concept is ontwikkeld in de Verenigde Staten en is daar reeds een groot succes. Time Magazine noemde het onlangs één van de 25 belangrijkste uitvindingen van 2016. Klaas van Kruistum begrijpt dat: “In Nederland beweegt ongeveer driekwart van de kinderen van 4 tot 12 te weinig. [1] Je stimuleert ze met Kid Power om meer te sporten voor een goed doel en tegelijkertijd krijgen ze ook nog eens les over bewegen, gezonde voeding en de gevolgen van ondervoeding. Een win-win situatie voor de kinderen hier en daar." Scholen die volgend jaar mee willen doen, kunnen zich vanaf nu al inschrijven voor de UNICEF Kid Power-maand 2018 via www.unicef.nl/kidpower

Noot voor de pers:

[1] Dit getal is gebaseerd op de Nederlandse norm gezond bewegen. Meer informatie is te vinden op: https://www.volksgezondheidenzorg.info.

Meer informatie, interviewverzoeken, foto’s en videomateriaal is aan te vragen via:
Astou Toure, Persvoorlichter UNICEF Nederland, atoure@unicef.nl, 06 45 251 578