Klaas van Kruistum nieuwe ambassadeur UNICEF Nederland

16 februari 2016
800 klaas2

TV-presentator lanceert les over gevluchte kinderen in Nederland

Tv-presentator en kandidaat van 'Wie is de Mol?' Klaas van Kruistum, verbindt zich vandaag als ambassadeur aan UNICEF Nederland. Hij begint zijn ambassadeurschap door een nieuwe les voor basisscholen te lanceren over de situatie van gevluchte kinderen in Nederland.

“Het is geweldig dat ik me op deze manier in mag zetten voor kwetsbare kinderen”, zegt Van Kruistum. “Vorig jaar voerde ik samen met veel jonge kijkers in m’n programma Zapplive actie voor andere kinderen in nood en reisde ik naar Jordanië om verslag te doen van de problemen daar. We konden écht iets betekenen! Dat was een enorme stimulans om me aan hen te verbinden”.

Van Kruistum begint zijn ambassadeurschap op de Marcusschool in Utrecht. Aan groep 7 geeft hij een speciaal ontwikkelde les over de situatie van gevluchte kinderen in Nederland. “UNICEF Nederland krijgt veel vragen van kinderen, ouders en scholen over dit thema dat ons allemaal raakt”, vertelt Van Kruistum. “Daarom hebben we deze les ontwikkeld die nu voor elke basisschool beschikbaar is. We hopen dat het veel vragen van kinderen kan beantwoorden en dat het leidt tot meer inzicht en goede gesprekken in de klas.”

UNICEF Nederland ontwikkelt al langer digitale lessen in samenwerking met EDG Media. De verhoogde toestroom van vluchtelingen en migranten is aanleiding voor de kinderrechtenorganisatie om kinderen beter over dit thema te informeren. “Ook in Zapplive, merk ik hoeveel vragen er leven onder kinderen. Ik ben blij dat ik nu samen met UNICEF Nederland daar iets aan kan doen!”

UNICEF Nederland heeft met de komst van Klaas van Kruistum tien ambassadeurs. Andere ambassadeurs zijn Paul van Vliet, Monique van de Ven, Claudia de Breij, Ranomi Kromowidjojo, Edwin Evers, Sipke Jan Bousema, Jörgen Raymann, Trijntje Oosterhuis en Renate Gerschtanowitz.

“We hebben Klaas leren kennen als een man met enorme bevlogenheid voor kinderen”, vertelt Jan Bouke Wijbrandi. “Klaas zet zich al langer in voor UNICEF. Bovendien staat in zijn programma Zapplive de mening van kinderen centraal en laat hen ook nadenken over de situatie van kinderen wiens rechten geschonden worden. We zijn er trots op dat we op deze manier met hem kunnen samenwerken.”

-De Digiles is te raadplegen op: www.unicef.nl/leerkracht