Winter: UNICEF bezorgd over de gezondheid van kinderen op de vlucht

19 januari 2016
800 fotokroatiejanuari

Aandeel kinderen onder vluchtelingen en migranten neemt toe

Geneve/Den Haag – 19 januari 2016 – Kinderen die midden in de strenge winter arriveren in Zuidoost- Europa zijn fysiek uitgeput, angstig, gestrest en hebben vaak behoefte aan medische zorg, zo waarschuwt UNICEF vandaag.

“Temperaturen onder het nulpunt en de sneeuwval zorgen voor een verslechtering van de fysieke toestand van de kinderen”, zegt Esther van der Woerdt, noodhulpspecialist bij UNICEF Nederland. “Dit komt mede doordat veel kinderen onvoldoende (warme) kleding hebben en geen toegang tot het juiste voedsel.” Ook wordt de toestand van de kinderen verslechterd door het gebrek aan onderdak en onvoldoende verwarming in sommige vluchtelingencentra, bussen en treinen.

UNICEF benadrukt de urgentie van de situatie nu het aandeel kinderen onder de vluchtelingen toeneemt. Op dit moment is meer dan een derde van de vluchtelingen kind. Volgens nationale cijfers in de Macedonië, was het aandeel kinderen in december 37% vergeleken met 23% in september. In Servië was 36% van de vluchtelingen in december kind vergeleken met 27% in september. De meeste kinderen die UNICEF in december hielp in de kindvriendelijke opvangplekken in Servië waren jonge kinderen waaronder baby’s.

In 2015 staken meer dan een miljoen vluchtelingen en migranten de Middellandse Zee over naar de Europa. Daaronder waren ca. 253.700 – een op de vier – kinderen.

“Kinderen zijn zeer gevoelig voor infecties van de luchtwegen, problemen met spijsvertering en diarree. Het verkeerd gebruik van babyvoeding kan ook grote gevolgen hebben voor de gezondheid van baby’s”, legt Esther van der Woerdt uit. “In deze zware winterse omstandigheden kunnen deze problemen zeer schadelijk zijn voor kinderen op de vlucht.”

UNICEF waarschuwt dat er nog altijd onvoldoende informatie wordt gedeeld over de grenzen heen over de situatie van de meest kwetsbare kinderen. De situatie van deze kinderen wordt onvoldoende gevolgd mede door de snelheid van de groep mensen op de vlucht.

Op dit moment werkt UNICEF met haar partners samen om noodplannen te ontwikkelen wanneer de vlucht blijft vertragen en er steeds meer mensen stranden langs de route. “Door de bittere kou is het een groot risico dat grote groepen kinderen op de vlucht vast komen te zitten langs de route met onvoldoende zorg”, aldus Van der Woerdt.

In de afgelopen drie maanden heeft UNICEF samen met haar partners 81.000 kinderen geholpen met verwarmde kindvriendelijke opvangcentra langs de vluchtroute in Macedonië, Servië en Kroatië. Daarnaast kregen 18.000 baby’s en zuigelingen gespecialiseerde zorg in moeder-en-kind centra.

  • De afgelopen maand heeft UNICEF 13.500 sets winterkleding, dekens, verschoonmatjes en draagzakken voor baby's verspreid.
  • In Macedonië kregen 11.651 vrouwen ondersteuning waarvan er 803 zwanger waren. In de laatste helft van december werden 394 vrouwen en 495 kinderen doorverwezen naar een dokter.
  • In Servië kregen 2.802 baby’s borstvoeding of geschikte babyvoeding en 1.508 moeders kregen advies en ondersteuning bij de gezondheid en voeding van hun kinderen.
  • In Kroatië ontvingen meer dan 1.200 baby’s en zuigelingen zorg in een moeder-en-kind centrum en kregen 352 moeders hulp met borstvoeding.