UNICEF helpt vluchtelingenkinderen die onderweg zijn in Europa

25 augustus 2015

Speciaal voor vluchtelingenkinderen heeft UNICEF een opvangruimte ingericht bij Geveglija, aan de grens van Griekenland en Macedonië. Vrouwen en kinderen die vanuit Griekenland het land binnen komen, krijgen hier hulp.

800 griekenland

De opvangruimte voor kinderen is gevestigd binnen een opvanggebied voor vluchtelingen dat de UNHCR heeft opgezet. Een mobiel team van hulpverleners van de lokale organisatie LaStrada helpt zoekgeraakte kinderen hun familie terug te vinden en geeft de kinderen waar nodig psychosociale steun.

De ruimte biedt kinderen een veilige plaats om te verblijven en te spelen terwijl hun ouders wachten om geregistreerd te worden. Er is spel- en lesmateriaal aanwezig. Ook screenen de hulpverleners de kinderen of zij specifieke hulp nodig hebben. De ruimte biedt plaats aan vijftig kinderen.

De afgelopen maand is het aantal migranten dat door de region heen trok gestegen tot 1500 tot 2000 per dag. Circa 30 procent van hen zijn vrouwen en kinderen. Velen vluchten voor geweld in hun thuislanden Syrië, Irak en Afghanistan. Kinderen die alleen reizen lopen het meeste risico.

"Juist kinderen zijn het meest kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting in de chaos onderweg. De manier waarop mensen nu in deze regio reizen is eigenlijk mensonwaardig", zegt Marieke Roelfsema, noodhulpexpert van UNICEF Nederland. "Wij maken ons met name zorgen om de kinderen, die in het gedrang grote kans lopen hun ouders kwijt te raken. Deze kinderen hebben net als alle andere kinderen in de wereld het recht op bescherming. Waar mogelijk bieden wij hen hulp en bescherming."

In de verschillende doorreislanden krijgen kinderen telkens te maken met andere regelgeving en procedures. Bij grensovergangen lopen ze grote gevaren, ook is de kans aanwezig dat ze tijdens hun reis enige tijd in detentie terecht komen.

UNICEF vraagt de autoriteiten om de rechten van vluchtelingenkinderen te erkennen, ongeacht hun verblijfsstatus, religie of afkomst. UNICEF monitort de situatie en werkt samen met lokale autoriteiten om de rechten van kinderen te beschermen.

Eerder dit jaar bracht UNICEF een tien punten plan naar de Europese Unie om de rechten van vluchtelingenkinderen te beschermen. In het plan stelt UNICEF dat alle kinderen ten eerste behandeld moeten worden als kind en pas dan als vluchteling of vreemdeling. Het VN-Kinderrechtenverdrag is leidend bij de beslissingen van de overheid over kinderen. Alle kinderen dienen beschermd te worden tegen uitbuiting en exploitatie, mogen nooit in detentiecentra worden opgesloten en dienen altijd toegang te hebben tot onderwijs, gezondheidszorg en rechtspraak.

http://www.unicef.org/media/media_81876.html

 

Griekenland