UNICEF: alarmerend aantal kinderen gedood in Jemen

16 juni 2015

Het aantal kinderen dat de afgelopen 10 weken is gedood door het conflict in Jemen, is vier keer zo hoog als het aantal dat gedurende heel 2014 werd gedood. Dat meldt UNICEF in Jemen. Sinds de uitbraak van het geweld op 26 maart 2015 zijn ten minste 279 kinderen gedood en 402 kinderen gewond geraakt. Dit in vergelijking met 74 doden en 244 gewonden die het afgelopen jaar werden gerapporteerd.

Het inzetten van kinderen in het conflict in Jemen is sterk toegenomen. Kinderen worden gebruikt door gewapende groepen voor het bemannen van controlepunten of het dragen van wapens. In 2014 werden ten minste 156 kinderen ingezet door gewapende groepen, terwijl dit aantal in 2015 nu al is verdubbeld tot 318.

“Kinderen worden ingezet om te vechten. Ze lopen kans gedood of verminkt te worden door kogels in de frontlinies, terwijl ze veilig zouden moeten leren op school”, aldus Julien Harneis, directeur van UNICEF in Jemen. “Deze kinderen zijn de toekomst van Jemen. Ze moeten ten allen tijden worden beschermd tegen het geweld.”

UNICEF ondersteunt de oproep van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor een pauze in de gevechten tijdens de Ramadan. De kinderrechtenorganisatie kan dan hulp bieden aan alle Jemenieten in nood.

“Het geweld in Jemen heeft niet alleen de levens van miljoenen kinderen verwoest, maar het creëert ook angstaanjagende langetermijngevolgen voor hun toekomst. UNICEF benadrukt nogmaals de dringende noodzaak voor alle partijen in het conflict, en de mensen die invloed op hen hebben, om dit geweld voor eens en altijd te beëindigen.”

De Nederlandse UNICEF-medewerkster Marijke Broekhuijsen is momenteel aan het werk in Sanaa en is beschikbaar voor interviews.