Medische hulpgoederen voor kinderen gelost op luchthaven Jemen

10 april 2015

Een eerste luchtbrug met dringende medische en andere benodigdheden van UNICEF wordt momenteel gelost op de internationale luchthaven van Sanaa. Het conflict in Jemen heeft grote impact op kinderen en hun families. 

"De humanitaire situatie verslechtert met de dag. De toegang tot water, hygiëne en kritische gezondheidszorg, komt steeds meer in het gedrang", zei Julien Harneis, UNICEF-directeur voor Jemen vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman. "De voorraden die we vandaag konden aanvoeren kunnen het verschil maken tussen leven en dood voor kinderen en hun families. Maar we weten dat ze niet genoeg zijn en dat meer van deze airlifts nodig zullen zijn." 

De lading van 16 ton bestaat uit antibiotica, verbanden, spuiten en andere medische benodigdheden voor 80.000 mensen, micronutriënten voor 20.000 kinderen en waterzuiverings- en opslagmaterialen werd overgevlogen via Djibouti vanuit het UNICEF Supply Centre in Denemarken. 

Duizenden gezinnen in het hele land hebben hun huizen achtergelaten, op zoek naar veiliger plekken en ziekenhuizen staan ​​onder toenemende druk om de massa slachtoffers te helpen. UNICEF waarschuwt voor een verhoogd risico van ziekte-uitbraken als water en sanitaire systemen wegvallen. 

Naarmate de veiligheidssituatie het toelaat, werken UNICEF teams op de grond in Jemen samen met lokale partners om gezinnen te voorzien van essentiële diensten, waaronder vaccinatie en veilig water. Via de nationale media worden boodschappen uitgezonden om kinderen en ouders te waarschuwen voor de gevaren van niet-geëxplodeerde munitie.