UNICEF rapporteert over 1 jaar ebola

17 maart 2015

Ebola heeft een enorme impact op kinderen. Twintig procent van de ebola-infecties in Guinee, Liberia en Sierra Leone raakt kinderen. Het is van groot belang dat het aantal besmettingen zo snel mogelijk naar nul gaat. Tegelijkertijd moet de basisgezondheidszorg weer worden opgebouwd, aldus UNICEF in een vandaag gepubliceerd rapport.

Guineauni178344 2

In Sierra Leone blijft het aantal besmettingen verontrustend hoog, net als in Guinee. Liberia kent op dit moment zo goed als geen nieuwe besmettingen.

“De uitbraak van ebola is pas voorbij als er nul besmettingen zijn”, stelt Roeland Monasch, directeur van UNICEF in Sierra Leone, die het rapport vandaag aanbiedt bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Genève. “Een kleine groep mensen houdt hardnekkig vast aan traditionele gebruiken bij begrafenissen, waardoor steeds weer nieuwe besmettingen plaatsvinden. Zolang er nog ebola is, moet de noodtoestand van kracht blijven.” Monasch is deze week in Nederland.

Het rapport geeft een overzicht van de impact die ebola had op kinderen in de meest kwetsbare landen. Van de meer dan 24.000 besmettingen zijn 5000 kinderen, terwijl meer dan 16.000 kinderen een of beide ouders of verzorgers verloor. Voor veel van de 9 miljoen kinderen in het getroffen gebied is ebola angstaanjagend geweest. Deze kinderen hebben meer dood en lijden gezien dan goed voor ze is.

Goed nieuws is dat veiliger gedrag langzaam gebruik wordt in de regio. Bijvoorbeeld in Liberia blijkt inmiddels 72 procent van de inwoners te geloven dat iemand met de symptonen van ebola het best behandeld kan worden in een speciale kliniek. Een grote verbetering met het begin van de uitbraak, toen een meerderheid van de mensen hun zieke gezinsleden thuis hielden en daardoor het virus verder verspreidden.

Ebola moet naar nul. UNICEF heeft een pakket ontwikkeld waarmee binnen 24 uur in een gebied waar een nieuwe uitbraak is, een isolatie-unit kan worden opgezet. Personeel met een kit wordt direct naar die locatie gestuurd om patiënten te isoleren, contacten na te gaan om andere gevallen op te sporen en voorlichting te geven in het gebied. UNICEF heeft antropologen aangetrokken om te helpen gedragsverandering te realiseren bij die groep mensen die weigert te geloven dat ebola echt is en de adviezen niet opvolgen, hiertoe worden ook invloedrijke lokale mensen ingezet.

Img 7474