Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Strijdende partijen CAR laten ruim honderd kinderen gaan

18 augustus 2014

Meer dan honderd kinderen tussen de 8 en 17 jaar zijn afgelopen week vrijgelaten na onderhandelingen met militante leiders in Bangui, in de Centraal Afrikaanse Republiek. De 103 kinderen, waarvan 13 meisjes, maakten deel uit van de gewapende anti-Balaka groepen die vechten tegen ex-Seleka strijders.

Carkindsoldaat

UNICEF werkt met alle partijen in het conflict om kinderen te bevrijden uit handen van gewapende groepen. Een deel van deze minderjarigen is kindsoldaat, anderen worden door de strijdende partijen ingezet om eten te bereiden of moeten seksuele diensten verrichten. Sinds januari dit jaar hebben UNICEF en partnerorganisaties 1388 kinderen vrij weten te krijgen, waarvan 285 meisjes. De kinderen worden in speciale opvangcentra gehuisvest, waarna gezocht wordt naar hun familie.

“Naarmate het conflict in CAR langer duurt zien we dat meer en meer kinderen  worden ingezet in dienst van de gewapende groepen”, stelt Souleymane Diabaté, directeur van UNICEF in CAR. “De rekrutering van kinderen is een ernstige schending van kinderrechten. Deze kinderen hebben dingen gezien die geen kind zou moeten meemaken.” UNICEF is bezorgd over de vele kinderen die in dienst zijn van gewapende groepen in de Centraal Afrikaanse Republiek. Volgens schattingen gaat het om 10.000 kinderen.

De meeste van de  103 nu bevrijde kinderen zijn weer met hun familie herenigd. Elf van hen worden voorlopig opgevangen door UNICEF. Al deze kinderen krijgen psychologische steun om hun terugkeer in de samenleving te vergemakkelijken. Ook zorgt UNICEF ervoor dat de kinderen naar school gaan.