UNICEF start leveren waterzuiveringsmiddelen voor 10 miljoen mensen in Syrië

4 februari 2013
4febsyriuni131534

In Syrië is een grote hulpoperatie gestart om schoon water te bieden aan meer dan 10 miljoen mensen - bijna de helft van de bevolking. Dat meldt UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, vandaag.

De eerste vier vrachtwagens met 80 ton waterzuiveringsmiddelen passeerden gisteren de Jordaanse grens met Syrië, op weg naar Homs, Aleppo, Hama en Idleb. De komende weken zal UNICEF 1000 ton chloor leveren aan steden en gemeenschappen in alle delen van het land.

De hulpoperatie valt samen met een toenemende bezorgdheid over de gevolgen van het al 23 maanden durende conflict op de vitale infrastructuur van basisvoorzieningen en de gevolgen voor de gezondheid van kinderen in het bijzonder. Rapporten wijzen uit dat de kwaliteit én de kwantiteit van de watervoorraden in verschillende delen van het land blijft verslechteren en in sommige gebieden zeer ernstig is.

"Deze levering komt net op tijd omdat er een gevaarlijk tekort aan waterzuiveringsmiddelen in Syrië is ontstaan. Veel gezinnen hebben niet of nauwelijks toegang tot schoon en daardoor veilig water", zegt Youssouf Abdel-Jelil, vertegenwoordiger van UNICEF in Syrië. "Het geeft de bevolking - en vooral de kinderen - een verhoogd risico op diarree en andere door water overgebrachte ziektes."

Het leveren van de waterzuiveringsmiddelen wordt uitgevoerd in samenwerking met de technische dienst van het ministerie van 'Water Resources' en de Syrische Arabische Rode Halve Maan.

In Syrië ondersteunt UNICEF - in het kader van haar humanitaire hulpverlening op het gebied van water, hygiëne en sanitaire voorzieningen - de werking en het onderhoud van watersystemen. Daartoe verstrekt de VN-kinderrechtenorganisatie materialen en waterzuiveringsmiddelen. De organisatie werkt samen met haar partners ook aan de toegang tot sanitaire voorzieningen voor een half miljoen mensen en levert hygiëneartikelen en -onderwijs aan 750.000 mensen.

UNICEF heeft berekend 22,5 miljoen US dollar nodig te hebben om in Syrië van januari tot juni 2013 levensreddende hulp te bieden op het gebied van water en sanitaire voorzieningen. Tot nu toe heeft de organisatie 4,8 miljoen dollar ontvangen.