Webinar

Child Friendly Cities Bijeenkomsten

Om expertise en ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren, organiseert het Child Friendly Cities netwerk bijeenkomsten voor gemeenten en (lokale) partners. Dit kan thematisch zijn of op basis van lokale vraagstukken.

Wat staat er gepland?

  • Online Kenniskring Alliantie Kinderarmoede 11 juni: CFCI en leefbare buurten

Wat zijn de belangrijke aspecten van een leefbare, jeugdvriendelijke buurt voor kinderen die opgroeien in armoede? Hoe zorgen we ervoor dat de fysieke inrichting uitnodigt tot bewegen, ontmoeten, inclusie en participatie? En welke rol kunnen gemeenten en hun samenwerkingspartners hierin vervullen?

Tijdens de online Kenniskring van de Alliantie Kinderarmoede op dinsdag 11 juni van 9.00 tot 10.00 uur geeft Child Friendly Cities Initiative een presentatie over de werkzame elementen voor leefbare, jeugdvriendelijke buurten uit de uitwisseling met Vlaanderen. Daarna is er ruimte voor het delen van voorbeelden en ervaringen. De Kenniskring biedt deelnemers handvatten voor de praktijk en zal dienen als een eerste invulling van opgave 9 van de Alliantie “Opgroeien in een kindvriendelijke omgeving”.

Aanmelden kan hieronder:

Kenniskring dinsdag 11 juni

Hier aanmelden
  • ​​​​Uitwisseling met Vlaanderen

Hoe zorg je als lokaal bestuur voor kindvriendelijke, leefbare buurten waarin kinderen fysiek en mentaal gezond kunnen opgroeien? Samen met het Vlaamse Netwerk Jeugdvriendelijk organiseren we een uitwisselingsprogramma voor kindvriendelijke, leefbare buurten. Deze uitwisselingen in Vlaanderen en Nederland hebben plaatsgevonden. In mei 2024 vindt de eindbijeenkomst plaats in Gent. Blijf op de hoogte van de ervaringen en inspiratie via de nieuwsbrief. En bekijk hieronder de video over Apeldoorn.

Wat heeft al plaatsgevonden?

  • Interactief webinar over gezonde leefomgeving, 30 januari 2024

Tijdens het webinar ‘Child Friendly City – healthy village’ van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en CFCI, spraken Ellen-Joan Wessels vanuit het NCJ en Esther Vreeburg als programmamanager Child Friendly Cities over werkzame elementen voor een gezonde leer- en leefomgeving. Dit onderwerp raakt aan verschillende kinderrechten en aan de healthy village beweging van het NCJ. Er was ruimte voor discussie en om ervaringen met elkaar uit te wisselen.

  • Lancering eerste lichting kandidaat-gemeenten CFCI, 30 november 2023

Op 30 november is de eerste lichting gelanceerd van Nederlandse gemeenten die gaan deelnemen aan het Internationale Child Friendly Cities Initative-programma. De CFCI kandidaat-gemeenten werken de komende jaren aan concrete resultaten om de situatie van de kinderen en jongeren in de gemeente verbeteren. Dit kan leiden tot erkenning als CFCI-gemeente. Lees hier welke gemeenten deelnemen en bekijk de pagina over Nederland op de website van CFCI Internationaal.

  • Inspiratiebijeenkomst over Jeugdparticipatie in Utrecht, 22 juni 2023

Op 22 juni organiseerde Child Friendly Cities samen met 5 gemeenten een Inspiratiebijeenkomst over jeugdparticipatie. Onderwerpen die aan bod kwamen waren o.a. participatie voor kinderen tot 12 jaar, het oprichten van een jongerenpanel, hoe je lastig te bereiken jongeren betrekt, hoe je zorgt voor betekenisvolle participatie. Vragen over Jeugdparticipatie? Neem contact met ons op via childfriendlycities@unicef.nl. We denken graag met u mee.

  • Online lunchbijeenkomst voor gemeenten over participatie, 13 december 2022

De gemeenten Utrecht, Eemsdelta, Alphen a Rijn, Apeldoorn en Eindhoven gaan met elkaar in gesprek over hoe zij participatie van kinderen en jongeren vormgeven. Welke stappen hebben ze gezet, welke dilemma's en best practices zijn er. Lees meer informatie over participatie en voorbeelden.

  • Webinar Child Friendly Cities 2022, 4 juli 2022. Child Friendly Cities met UNICEF Nederland als host.

Met medewerking van Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG, en Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, Kavita Parbhudayal wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid gemeente Den Haag, Ilias, voormalig kinderburgemeester van Amsterdam en lid van het jongerenpanel van UNICEF, Martijn Drost van het Nederlands Jeugdinstituut. Bekijk hier het webinar

Aanmelden voor dinsdag 11 juni

Aanmelden