Meer dan twee miljoen kinderen op de vlucht in Soedan

7 september 2023

Het conflict in Soedan is een grote crisis voor veel kinderen. Het geweld heeft zich verspreid naar nieuwe gebieden, en families en kinderen zijn massaal op de vlucht. UNICEF waarschuwt dat, zonder vrede, de toekomst en levens van Soedanese kinderen op het spel staat.

Een portret van twee kinderen

Een portret van kinderen in de Witte Nijl.

Een portret van kinderen in de Witte Nijl.

Kinderen in Soedan op de vlucht

Sinds het conflict in Soedan is uitgebroken hebben meer dan twee miljoen kinderen hun huizen gedwongen verlaten. Door het aanhoudende geweld zijn meer dan 1,7 miljoen kinderen op vlucht binnen de grenzen van Soedan. Meer dan 470.000 kinderen zijn gevlucht naar buurlanden.

"We horen onvoorstelbare verhalen van kinderen en families, sommigen van hen hebben alles verloren en moesten toekijken hoe hun geliefden voor hun ogen stierven" vertelt Mandeep O'Brien de vertegenwoordiger van UNICEF in Soedan. Hij benadrukt de noodzaak voor hulp in conflictgebieden. Momenteel hebben bijna 14 miljoen kinderen dringend onze hulp nodig. Het geweld verspreidt zich naar dichtbevolkte gebieden, waaronder Zuid- en West-Kordofan[JW1] . Hierdoor is de toegang tot hulp beperkt. “Vrede is nodig om onze kinderen te redden” sluit Mandeep O’Brien af.

Voedseltekorten nemen toe

Voor 20,3 miljoen inwoners van Soedan is het onzeker of er tussen juli en september genoeg voedsel zal zijn. Dit betekent dat meer dan tien miljoen kinderen genoodzaakt zijn om de kwantiteit en/of kwaliteit van hun voedsel te verminderen om te kunnen overleven.

Toenemende risico’s door het regenseizoen

Het regenseizoen dreigt de situatie te verergeren. Overstromingen hebben huizen verwoest en gezinnen gedwongen om te vluchten. Tijdens het regenseizoen stijgt het risico op dodelijke ziekte-uitbraken zoals cholera, dengue, Rift Valley koorts en chikungunya. Momenteel hebben meer dan 9,4 miljoen kinderen geen toegang tot veilig drinkwater, en maar liefst 3,4 miljoen kinderen onder de vijf jaar lopen een verhoogd risico op diarreeziekten en cholera.

Hoge druk voor gezondheidscentra

Vanwege het voortdurende geweld is het een uitdaging om de miljoenen kinderen die in gevaar zijn te bereiken met noodzakelijke gezondheids- en voedingsvoorzieningen. In Khartoem, Darfur en Kordofan zijn twee derde van de ziekenhuizen en gezondheidscentra aangevallen of verwoest. De overgebleven gezondheidscentra zijn moeilijk te bereiken en overbelast door de massale hoeveelheid vluchtelingen. UNICEF meldt dat in alle staten van Soedan er ernstige tekorten aan schoon water, medicijnen en hulpmiddelen zijn.

De dodelijke combinatie van mazelen, ondervoeding en ontheemding zal, als er geen actie wordt ondernomen, het leven van kinderen in groot gevaar brengen. Terwijl het conflict Soedan in zijn greep houdt, lopen bijna 700.000 ernstig ondervoede kinderen niet over overleven zonder behandeling. Ook bestaat het risico dat 1,7 miljoen baby's geen levensreddende vaccinaties kunnen krijgen en dreigt een hele generatie kinderen onderwijs te moeten missen.

UNICEF blijft helpen

UNICEF heeft hulpgoederen voor gezondheid, voeding, water en sanitaire voorzieningen aan meer dan 4 miljoen kinderen, moeders en gezinnen in heel Soedan aangeboden. Om noodhulp uit te breiden en kwetsbare kinderen te blijven ondersteunen, heeft UNICEF de komende 100 dagen dringend 400 miljoen dollar nodig.

UNICEF roept alle partijen op om de veiligheid van kinderen voorop te stellen en humanitaire organisaties veilige doorgang te verlenen. Levensreddende humanitaire steun is nodig om de miljoenen kwetsbare kinderen in Soedan te beschermen.