UNICEF gaat vaccins leveren aan 55 Afrikaanse landen

8 juli 2021

In deze overeenkomst staat onder andere dat UNICEF voor het eind van volgend jaar 220 miljoen vaccins zal leveren aan de 55 lidstaten van de Afrikaanse Unie. Het gaat om het Janssen vaccin, waarvan 35 miljoen vaccins voor het einde van het jaar worden geleverd.

Microsoftteams image (3)

Het doel van het African Vaccine Acquisition Trust (AVAT) is om 60 procent van de inwoners van de lidstaten van de Afrikaanse Unie te vaccineren. Om dit te kunnen realiseren koopt en levert UNICEF vaccins.  Naar verwachting zullen naast het Janssen vaccin ook andere vaccins volgen.

“Het is ontzettend belangrijk dat Afrikaanse landen zo snel mogelijk toegang krijgen tot COVID-19 vaccins. Met minder dan 1 procent van de bevolking van het Afrikaanse continent die momenteel is ingeënt tegen COVID-19, kunnen we zeggen dat de toegang tot vaccins ongelijk en oneerlijk is. Dit kan niet langer', zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore. 

Het coronavirus kent geen grenzen, UNICEF ook niet. De overeenkomst is getekend op het moment waarop het Afrikaanse continent wordt geconfronteerd met de steilste stijging in COVID-19 gevallen tot dusver. Als vaccinatie-expert heeft UNICEF een lange geschiedenis met het leveren van vaccins over de hele wereld. Onder COVAX helpt UNICEF met het verzenden en bezorgen in 92 lage- en middeninkomenslanden. Alleen met een eerlijke verdeling van het coronavaccin maken we wereldwijd een einde aan de coronapandemie, voor ieder kind van nu en de toekomst van ons allemaal.

Door volwassenen wereldwijd in te enten, dammen we de coronapandemie in. Als zorgverleners zijn ingeënt, kunnen kinderen weer naar een dokter. Als leraren zijn ingeënt kunnen kinderen weer naar school. En als hun ouders zijn ingeënt, hoeven kinderen niet meer te werken om het gezinsinkomen aan te vullen.