Katten, baby’s en meisjes met killerbody’s zijn de lievelingetjes van Instagram. En filmpjes met avocado erin, natuurlijk.
We eten 39 miljoen kilo avocado's per jaar.
© Unsplash/Thought Catalog
De avocado was lang geleden ook al populair. Op de Antillen maakten ze er sterke drank van, die zeevaarders meenamen naar Nederland. En aangezien avocado’s hier niet willen groeien, werden ze vervangen door eieren als het tijd was om een nieuwe drankvoorraad aan te leggen. Voilà, het advocaatje (een verbastering van het woord ‘avocado’) was geboren.
Avocado’s (die vroeger aligatorperen heetten) komen oorspronkelijk uit Centraal-Amerika, of om nog dieper op de kaart in te zoomen, uit Mexico en Guatemala. Mexico was lang grootleverancier, maar er zijn tegenwoordig ook veel andere spelers op de markt. De vruchten worden nu ook verbouwd in bijvoorbeeld Kenia, Israël en Italië. Nederland is (na de VS) de grootste inkoper, maar voert een groot deel ook weer uit. Volgens het CBS eten we zelf 39 miljoen kilo avocado’s per jaar. Het gaat vooral om de Hass-variant, die van alle honderden soorten wereldwijd het meest wordt gegeten. Hij is gezond dankzij z’n foliumzuur, onverzadigd vet, eiwit, vitamine B en kalium. Avocado’s uit Spanje, Kenia, Peru en Chili scoren bovendien qua duurzaamheid goed op de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal, die berekent hoe milieubelastend de invoer van groente en fruit is.
Melandra (3) uit Guatemala is door chronische ondervoeding te klein en te licht voor haar leeftijd. De helft van de kinderen in Guatemala is ondervoed door te eenzijdige voeding.
© UNICEF
Ook Guatemala verbouwt en exporteert avocado’s, alleen weten lang niet alle inwoners dat ze zo gezond zijn. Bijna de helft van de kinderen in het land is chronisch ondervoed doordat ze veel te eenzijdig eten. In plaats van avocado’s, bananen en andere fruit en groente, eten ze tortilla’s met een beker koffie erbij. Ouders weten vaak niet dat hun kinderen gezonde voeding nodig hebben, of hebben geen geld om het te kopen. Het trieste is: chronische ondervoeding levert kinderen vaak een niet in te halen groeiachterstand op, zowel lichamelijk als mentaal. En dat heeft enorme gevolgen voor henzelf en voor Guatemala, omdat ze - ongeschoold en slecht betaald - weinig kunnen doen tegen de grote armoede in dit land.