1 op de 3 kinderen krijgt slechte voeding

15 oktober 2019

UNICEF publiceert vandaag The State of the World’s Children 2019. In dit rapport laat UNICEF weten hoe het wereldwijd met kinderen gaat. De focus ligt dit jaar op kinderen en voeding. De belangrijkste conclusie: 1 op de 3 kinderen jonger dan vijf jaar is ondervoed of juist te zwaar.

Bun (1) uit Laos eet een banaan. Hij krijgt ook borstvoeding, zodat hij alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft om goed te groeien.

Bun (1) uit Laos eet een banaan. Hij krijgt ook borstvoeding, zodat hij alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft om goed te groeien.

Bun (1) uit Laos eet een banaan. Hij krijgt ook borstvoeding, zodat hij alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft om goed te groeien.

In aantallen gaat het om ongeveer 200 miljoen kinderen die slecht gevoed zijn. Bovendien krijgen bijna 2 op de 3 kinderen tussen de zes maanden en twee jaar niet de voeding die ze nodig hebben. De gevolgen daarvan zijn vaak onomkeerbaar en zeer ernstig. Deze kinderen hebben een groeiachterstand, minder goed ontwikkelde hersenen, worden sneller ziek en hebben een grotere kans om vroegtijdig te overlijden.

Borstvoeding redt levens

Zodra kinderen geboren zijn gaat het wat hun voeding betreft vaak al mis, schrijft UNICEF in het rapport. Terwijl de oplossing letterlijk voorhanden is. Borstvoeding kan levens redden, zeker op plekken met onveilig drinkwater. Toch krijgt maar 42 procent van de kinderen onder de zes maanden moedermelk en groeit het aantal kinderen dat flesvoeding krijgt.

Als kinderen rond hun zesde maand de overstap maken naar vaste voeding, krijgen ze in veel gevallen te eenzijdig voedsel. Nog niet de helft eet groente of fruit en bijna 60 procent krijgt geen eieren, zuivel, vis of vlees.

Melandra (3) uit Guatemala eet Plumpy'Nut, een zeer voedzame pindapasta waarmee ondervoede kinderen kunnen aansterken.

Melandra (3) uit Guatemala eet Plumpy'Nut, een zeer voedzame pindapasta waarmee ondervoede kinderen kunnen aansterken.

Melandra (3) uit Guatemala eet Plumpy'Nut, een zeer voedzame pindapasta waarmee ondervoede kinderen kunnen aansterken.

40 miljoen kinderen met overgewicht

Ongezond voedsel - met te veel vet, suiker en zout -  rukt op in de levens van kinderen, ook in lage- en middeninkomenslanden. Dat is zeker het geval als kinderen ouder worden en blootstaan aan verleidende reclames en een toenemend aanbod. 40 miljoen kinderen kampen met (zwaar) overgewicht en hun aantal neemt alleen maar toe.

Klimaatverandering speelt ook een rol in de voedingsproblematiek. Mislukte oogsten door langdurige droogte zijn verantwoordelijk voor schaarste en (te) hoge voedselprijzen.

De oplossingen van UNICEF

UNICEF werkt samen met overheden, donoren, bedrijven en gezinnen om ervoor te zorgen dat kinderen goede voeding krijgen. Het geven van voorlichting over de juiste voeding voor kinderen is een belangrijke maatregel, net als de zorg voor schoon water (zodat kinderen geen diarree krijgen) en goede gezondheidszorg. Ook vragen we fabrikanten om geen reclame meer te maken voor ongezonde voeding.

Meer details? Lees ons persbericht over The State of the World’s Children 2019

Lees UNICEF's aanbevelingen in de (Engelstalige) Advocacy Brief over gezonde voeding