Jongeren tijdens de UNICEF-real talks Jongeren tijdens de UNICEF-real talks

UNICEF-jongerenadvies: dit vinden jongeren

Wat denk jij dat er in het UNICEF-jongerenadvies staat? Scrol omlaag voor de antwoorden!

Het UNICEF-jongerenadvies is gemaakt door jongeren voor de politiek. Het staat vol ideeën over hoe jullie denken dat het beter kan. Want jongeren onder de 18 mogen nog niet stemmen, maar hebben wél het recht om gehoord te worden.

Voor een beter klimaat willen jongeren...

... gratis openbaar vervoer. Volgens jongeren moet het OV de meest aantrekkelijke manier van reizen worden, zodat meer mensen de auto of scooter laten staan. Ook willen jongeren dat er geen reclame meer komt op vervuilende spullen, voeding en reizen. En dat de consumptiemaatschappij stopt zodat die nu is: dus minder verpakkingen en spullen na één keer weggooien.

Lees hier alle adviezen over klimaat.

Jongeren willen vluchtelingen het liefst helpen met...

... mentale steun. Door vluchtelingen te koppelen aan vertrouwenspersonen kunnen ze over hun trauma praten. Zo vinden mensen steun bij elkaar en het zorgt voor begrip. Ook vinden jongeren dat Nederland landen moet helpen om hun economie na een oorlog weer op te bouwen. En dat Nederland meer moet samenwerken met landen voor vrede en om de opvang van vluchtelingen goed te regelen. 

Lees hier alle adviezen over oorlogen.

Jongeren willen leren over omgaan met geld van...

... hun leraar. Bijvoorbeeld tijdens de les economie. Door jongeren op school te leren over omgaan met geld, maken we armoede bespreekbaar. Ook vinden jongeren dat sport en hobby's (buiten schooltijd) gratis beschikbaar moeten zijn. Zodat niemand wordt buitengesloten. En dat het minimumloon en uitkeringen meestijgen met de stijgende prijzen in de supermarkt. Zo kan iedereen rondkomen. 

Lees hier alle adviezen over armoede.

“Ik vind dat er in Nederland niet genoeg gekeken wordt naar armoede, omdat veel mensen denken dat het hier niet bestaat.”

Jongere die meedeed aan het UNICEF-jongerenadvies
Wil jij ook je stem laten horen?

Kom bij het UNICEF-jongerenpanel 2024!

Aanmelden