Portret Mouhanad Portret Mouhanad

Mohanad's drijfveren

Onze UNICEF-man in Jordanië

De Jordanese Mohanad Alhami is Child Protection Officer bij UNICEF in Jordanië, waar hij betrokken is bij het ontwerp, de planning en de uitvoering van programma's voor kinderen.  

Waarom ben je dit werk bij UNICEF gaan doen?  

“Ik zie mezelf terug in elk kind dat ik ontmoet in mijn werk als Child Protection Officer. Met mijn werk voor UNICEF doe ik iets terug voor de organisatie en mijn eigen gemeenschap. Toen ik 12 jaar oud was en in een arme gemeenschap woonde waar de leermogelijkheden voor kinderen zeer beperkt waren, ontving ik steun van UNICEF en nam ik deel aan een programma voor peer-to-peer onderwijs in sociaal-emotionele vaardigheden. Ik werd me bewust van mijn capaciteiten en kreeg zelfrespect. Als vrijwilliger kon ik mijn gemeenschap helpen als r, waardoor ik in contact kwam met nieuwe, diverse groepen mensen, waaronder de vrouwelijke leiders in mijn gemeenschap. Ik heb gezien dat vrouwen sterke pleitbezorgers zijn voor positieve verandering als ze de kans krijgen om een veilige omgeving voor kinderen te creëren en hun welzijn te verbeteren. Nu ik bij UNICEF werk, is het een enorm voorrecht om in een positie te hebben waarin ik jongens en meisjes kan helpen hun rechten te realiseren en een veilige omgeving te ontwikkelen die vrij is van schadelijke praktijken en discriminatie.” 

Wat drijft jou en hoe motiveer jij jezelf in je dagelijkse werk? 

“’Impact' is het woord dat mij dagelijks drijft. Werken bij een resultaatgerichte organisatie als UNICEF betekent dat ik betrokken ben bij het ontwerp, de planning en de uitvoering van programma's voor kinderen. Ik zie dagelijks de enorme impact van onze interventies. De stem van kwetsbare kinderen en hun ouders en verzorgers resoneert in onze programma's. Als ik zie hoe hun leven is veranderd door de programma's of hoe mensen hun negatieve gedrag zijn gaan veranderen als gevolg van onze interventies, geeft me dat zoveel voldoening en hoop op een betere toekomst voor de kinderen van Jordanië.” 

Hoe motiveer en inspireer je anderen, vooral de vrouwen om je heen? 

“Van jongs af aan zijn vrouwen altijd mijn voorbeeld geweest. Mijn moeder steunde mij in mijn liefde voor poëzie en moedigde me aan meer te schrijven. Mijn oudere zus introduceerde me bij culturele clubs waar ik mijn passie voor poëzie verder ontwikkelde. Dit leidde ertoe dat ik lid werd van het Kinderparlement van Jordanië, waar ik een van mijn gedichten voordroeg in het bijzijn van koningin Nour Alhausain. Ik ben geïnspireerd door deze sterke vrouwen.”  

“Mijn vader verkocht zijn land om het collegegeld voor de universiteit van mijn zussen te betalen. Zowel hij als mijn moeder geloofden dat vrouwen in onze gemeenschap grootse dingen kunnen doen als ze daar de ruimte en de gelegenheid voor krijgen. Toen mijn zussen hun studie hadden afgerond, verzorgden ze het onderwijs voor ons. Nu voel ik me gezegend met een vrouw en dochter die me de liefde en aanmoediging geven die ik nodig heb om anderen in mijn werk te ondersteunen.”  

“Ook in mijn professionele carrière ervaar ik dat vrouwelijke collega's me de beste kansen bieden om me te ontwikkelen en te groeien. Ik maak al jaren deel uit van een team dat geleid wordt door vrouwen, dus ik voel altijd die constructieve omgeving vol emotionele intelligentie waarin ik veilig mijn gedachten en gevoelens kan delen. Dus, aan alle vrouwen in mijn leven: ik ben jullie eeuwig dankbaar voor jullie kracht. Blijf deze kracht verspreiden naar alle mensen om jullie heen.”   

Mohanad “in the middle “ as a child member of children’s parliament of Jordan in presence of HRH Queen Nour

Mohanad, in het midden, als kind lid van kinderparlement van Jordanië in aanwezigheid van Koningin Nour.

Welk advies geef je de meisjes van vandaag mee om de krachtige vrouwen van morgen te worden? 

“Als humanitair hulpverlener in moeilijke noodsituaties, waaronder de uitbraak van ebola en de reactie op de Syrische crisis, heb ik gezien hoeveel moeite vrouwen doen om hun gezin te redden en hun kinderen te beschermen. Vervolgens hebben ze met hun veerkracht een centrale rol in het helpen van hun gemeenschap bij de wederopbouw en het herstel. Mijn advies voor meisjes: wees moedig en ga uitdagingen aan. Heb de moed om steun te zoeken als je die nodig hebt. En als iemand je probeert uit te buiten, meld het dan, want door te zwijgen blijft de gewelddadige cyclus bestaan. Na tien jaar ervaring in dit werk, zeg ik: ‘Wees niet verlegen en twijfel niet aan je capaciteiten. Spreid je vleugels, volg je dromen. Je bent sterk en je kunt het’.” 

"Wees moedig en ga uitdagingen aan. Heb de moed om steun te zoeken als je die nodig hebt"

Welke levensles heeft voor jou persoonlijk de meeste impact gehad? 

Succes gaat over je vermogen om door te gaan. Als je faalt, is dat niet het einde. Als je ver wilt komen, moet je doorgaan, zelfs als je moe wordt. Neem rust, maar ga door. Als je bang bent, zoek dan gelijkgestemden op en zoek in de duisternis altijd naar het licht.” 

Is er een bepaald moment in je UNICEF-carrière dat je altijd bij zal blijven? 

“Vorig jaar, in de zomer tijdens de hittegolf, was ik in het veld waar er een temperatuur was van rond de 50 graden. Ik zal die dag nooit vergeten en ik zal er met trots over vertellen aan mijn kinderen als ze groot zijn. Want na een lang proces van interventies, zijn we erin geslaagd om geboortecertificaten uit te geven voor 21 werkende jongens en meisjes die in Jordanië hadden gewoond zonder een wettelijke identiteit. Nu hebben deze kinderen meer dan alleen een stuk papier, ze hebben een ticket om hun rechten te realiseren. Eén van de kinderen van 12 jaar vertelde me dat ‘ze haar nieuwe kleren verstopte om ze te kunnen dragen als ze de kans had om naar huis te gaan’.”  

Rasha

Op welke manieren draagt UNICEF bij aan het empowerment van vrouwen en meisjes en hoe speel jij hierin persoonlijk een rol? 

"Het UNICEF Jordanië landenkantoor voert programma’s uit met als doel dat kinderen en jongeren, en dan vooral meisjes en jonge vrouwen, tussen de 10 en 24 jaar, worden ondersteund in hun ontwikkeling naar veerkrachtige volwassenheid. De interventies zijn niet alleen gericht op het optimaliseren van de kansen voor jonge vrouwen om zich te ontplooien binnen hun socio-culturele context, maar zijn ook gender responsief gedurende het hele programma. UNICEF Jordanië nodigt jonge vrouwen uit bij het ontwerpen, uitvoeren en beoordelen van programma's - door meisjes voor meisjes. Met als doel ervoor te zorgen dat ze alle kans krijgen op participatie aan de samenleving.” 

“Als lid van de Child Protection Working Group in Jordanië, waarin de kinderbeschermingsorganisaties vertegenwoordigd zijn, zorg ik ervoor dat onze programma’s gender responsief zijn. Zo pakten we in ons Child Labour programma de oorzaken van de financiële situatie van gezinnen met werkende kinderen met een vrouw aan het hoofd aan. Dit deden we via casemanagement; door de vrouwelijke familieleden door te verwijzen naar het 'leren verdienen'-programma van UNICEF, waardoor ze alternatieve inkomsten konden genereren en hun kinderen de kans kregen om te stoppen met werken en weer naar school te gaan. We zetten kinderarbeid in als startpunt om andere onveilige omstandigheden aan te pakken, zoals kindhuwelijken.” 

"Gendergelijkheid helpt ook jongens verder. Ik wil graag een voorbeeld zijn voor jongens die geloven dat gelijkheid de basis is in onze relaties”  

Welke rol spelen mannen en jongens vanuit uw perspectief bij het bevorderen van gendergelijkheid? 

“Als je een vader bent die in gendergelijkheid gelooft en dit ondersteunt, geef je je dochter de volledige kans om te schitteren met haar onbegrensde mogelijkheden. Als je een broer bent die in gender gelijkheid gelooft en dit ondersteunt, geef je je zus het gevoel van veiligheid en empowerment. In een veilige omgeving zal ze groeien tot de hemel. Als je een partner hebt of partner bent die in gendergelijkheid gelooft en dit ondersteunt, geef je haar de ruimte om haar plaats onbegrensd in te nemen. Gendergelijkheid helpt ook jongens verder. Ik wil graag een voorbeeld zijn voor jongens die geloven dat gelijkheid de basis is in onze relaties, ondanks onze geslachten.”  

Wie is voor jou een voorbeeld? 

“Mijn moeder is een sterke vrouw die veel moeilijke omstandigheden heeft doorstaan, waaronder haar gevecht tegen kanker. Ze biedt ruimte aan al haar kinderen om op te groeien en te leren in een veilige omgeving, ondanks de beperkte middelen die ze had.”