'Ik wil de situatie van kinderen verbeteren, bij alles wat op mijn pad komt'

Tina Jakoeb

Dit is... Tina Jakoeb - medewerker evenementen
UNICEF-vrijwilliger sinds 2019
Wat doet een medewerker evenementen? Je helpt in een regioteam mee met de organisatie en uitvoering van lokale evenementen en acties.

Tina: “Een groot deel van mijn kindertijd heb ik doorgebracht in een weeshuis in Suriname. Daar was het leven zwaar. In die tijd heb ik iets aan mezelf beloofd. Als ik ooit de kans zou krijgen om uit mijn situatie te komen, dan zou ik me gaan inzetten voor andere kinderen. Zodat zij niet hetzelfde hoefden mee te maken als ik. Aan die belofte heb ik me altijd vastgehouden – toen en nu nog steeds.”

Kinderrechten

“Op mijn twintigste kwam ik naar Nederland. Ik greep elke kans aan om te leren. Ik ontmoette mijn man en hij stimuleerde me om door te zetten en rechten te gaan studeren. Ondertussen wilde ik me ook gaan inzetten voor kinderrechten. Ik wist alleen nog niet hoe. Al zoekende kwam ik uit bij UNICEF – dat is immers dé kinderrechtenorganisatie. Ik maakte kennis met het vrijwilligersteam van UNICEF in mijn toenmalige woonplaats Rotterdam en dat klikte direct.”

“Je leert heel snel andere vrijwilligers kennen als je meedraait in de organisatie van evenementen”

Tina is medewerker evenementen
UNICEF-vrijwilliger Tina is medewerker evenementen

Tina zet een blokkenspel klaar op het Kinderrechtenfestival in Rotterdam. Op elke bouwsteen staat een ander kinderrecht. 

Tina zet een blokkenspel klaar op het Kinderrechtenfestival in Rotterdam. Op elke bouwsteen staat een ander kinderrecht. 

Mooie evenementen

“Ik ging aan de slag als medewerker evenementen. Een perfecte vrijwilligersfunctie om mee te beginnen want je bent heel concreet bezig en je leert snel andere mensen kennen. In Rotterdam organiseren we veel mooie evenementen, zoals ieder jaar Jeugdvakantieland en het Kinderrechtenfestival. Op beide evenementen komen ook kinderen die het thuis niet zo breed hebben. Het is fijn om te zien dat we hen een leuke dag kunnen bezorgen en dat ze met een brede glimlach naar huis gaan. Inmiddels heb ik ook de training voor jeugdvoorlichter gevolgd, dus ik geef ook gastlessen op scholen.”

Onbezorgd kind zijn

“Mijn persoonlijke doel ben ik nooit vergeten. Bij alles wat op mijn pad komt, kijk ik of ik iets kan verbeteren aan de situatie van kinderen. Kinderrechten zijn de rode draad in mijn leven. Ik vind het belangrijk dat kinderen zélf weten wat hun rechten zijn. Maar voor volwassenen geldt dat misschien nog wel meer. Vaak zijn het immers volwassenen die de rechten van kinderen aan de kant schuiven voor hun eigen belang. Maar een kind is niemands eigendom. Elk kind moet onbezorgd kind kunnen zijn – dat is de basis.”

Raakvlakken

“Afgelopen jaar mocht ik op een middelbare school 400 euro in ontvangst nemen voor UNICEF. De jongeren hadden dat bedrag bij elkaar gespaard. Het was een school met veel kwetsbare kinderen. Hun levens hadden veel raakvlakken met dat van mij. Ik heb ze verteld over UNICEF en mijn motivatie. Dat raakte hen en hun verhalen raakten mij. Dat zijn precies de momenten waarop ik voel: hier doe ik het voor.”

Medewerker evenementen worden iets voor jou? Bekijk hier de vacatures bij de regioteams.

Ik wil meer weten over vrijwilligerswerk bij UNICEF

neem contact met mij op