Foto van verjaardagstaart klein formaat

Jarig? Dan is het tijd voor taart!

NL EN

Bak samen met Nancy en Lotte van UNICEF je verjaardagstaart en lees meer over jarig zijn in andere landen. 

Hoe we onze verjaardag ook vieren, feestelijk eten hoort er altijd bij. UNICEF-collega’s Nancy en Lotte geven daarom een kijkje in de UNICEF-keuken en bakken een heerlijke én gezonde verjaardagstaart.  

Jarig in andere landen 

Taart, kaasblokjes en borrelnootjes eten in een kring en elkaar met de jarige feliciteren, Nederland heeft aardig wat verjaardagsgewoonten die mensen uit andere landen bijzonder kunnen vinden. Maar hoe vieren mensen in het buitenland hun verjaardag dan? Hieronder staan een aantal voorbeelden!  

Op Jamaica gebruiken ze bloem niet alleen voor het bakken van taarten, maar ook om hun geliefde jarige mee te bestrooien (of om helemaal in te peperen). Vaak wordt de jarige eerst ook nog natgemaakt, zodat de bloem extra lekker blijft plakken. Hatsjie! 

In China krijgt de jarige op zijn verjaardag een kom met extra lange noedels. Deze noedels symboliseren een lang leven, en het is de bedoeling dat de jarige deze noedels zo ver mogelijk opslurpt voordat deze worden afgebeten. Een andere traditie is het eten van ‘rode eieren’. De jarige pelt het hardgekookte ei en dit symboliseert een nieuwe, frisse start.  

Jongen in Vietnam is jarig

De Vietnamese Tung viert zijn zevende verjaardag en blaast de kaarsjes uit. 

De Vietnamese Tung viert zijn zevende verjaardag en blaast de kaarsjes uit. 

In Vietnam viert iedereen de verjaardag tegelijk. Tijdens het driedaagse feest Tết Nguyên Đán viert iedereen naast de verjaardag ook het nieuwe jaar én de komst van de lente. Families en vrienden komen samen en er horen veel tradities bij. Er wordt bijvoorbeeld geloofd dat de relatie die iemand heeft met diegene die als eerst diens huis binnen komt, bepaalt hoeveel geluk diegene dit jaar zal hebben.  

In Australië krijgt de jarige geen taart, maar het zogeheten ‘feeënbrood’! Deze simpele maar feestelijke lekkernij bestaat uit witbrood met boter en gekleurde hagelslag. De traktatie wordt meestal in driehoeken gesneden en uitgedeeld op kinderfeestjes.  

In Canada nemen ze het spreekwoord ‘met de neus in de boter vallen’ erg letterlijk. Als iemand jarig is, krijgt diegene boter op de neus gesmeerd. Op deze manier zou men te glibberig zijn voor ongeluk en negativiteit. Een neus met boter brengt voorspoed! Lekker.

Vietnamese jongens zijn blij met hun nieuwe spel

Deze jongens zijn blij met hun nieuwe spel

Deze jongens zijn blij met hun nieuwe spel

Namens UNICEF Nederland: een hele fijne verjaardag! Samen zorgen we ervoor dat kinderen wereldwijd gezond opgroeien en kansen krijgen, zodat ze hopelijk zoveel mogelijk verjaardagen kunnen vieren. Alle steun maakt een wereld van verschil. Voor de kinderen van nu en voor de toekomst van ons allemaal.