Kiezen voor verandering: de unieke rol van UNICEF

18 april 2024

Als donateur leg je geld apart voor het goede doel, wat fantastisch is! Maar soms kan het lastig zijn om te kiezen waaraan je het gaat besteden. Vooral wanneer je oproepen van meerdere stichtingen tegelijk ontvangt. Wie heeft nu het beste verhaal voor jou? Hoewel we niet voor andere organisaties kunnen spreken, kunnen we wél met je delen wat UNICEF zo uniek maakt.

Kiezen voor verandering: de unieke rol van UNICEF

Actief in meer dan 190 landen

Overal ter wereld groeien kinderen op in moeilijke omstandigheden. Ze krijgen niet goed te eten, hebben geen kraan met schoon drinkwater of de zekerheid dat ze elke dag naar school kunnen gaan. Als ’s werelds grootste kinderrechtenorganisatie biedt UNICEF hulp aan kinderen, bij acute nood én op de lange termijn, zelfs op de meest moeilijke plekken in de wereld.

Dankzij uitgebreide samenwerkingen en het mandaat van de Verenigde Naties helpen we kinderen en gezinnen in meer gebieden dan wie ook. Het betekent dat jouw steun invloed heeft op het leven van kinderen in meer dan 190 landen. Jouw bijdrage maakt werkelijk een wereld van verschil.   

Grootste humanitaire pakhuis

Wist je dat UNICEF 's werelds grootste humanitaire magazijn heeft? In de haven van de Deense hoofdstad Kopenhagen staat ons pakhuis ter grootte van drie voetbalvelden, met zo'n 36.000 pallets levensreddende goederen. We prepareren en verzenden pakketten het hele jaar door, zeven dagen per week. Van schoolspullen tot vaccins en speelgoed voor kinderen in conflictgebieden. 

Sinds 1962 vormt het pakhuis het kloppende hart van onze hulp aan kinderen en gezinnen. Hier liggen meer dan 1.000 verschillende producten opgeslagen. In geval van een ramp kunnen noodhulpgoederen binnen 72 uur naar elk land worden verzonden. In totaal heeft UNICEF voldoende voorraden om gedurende drie maanden aan de behoeften van zo’n 250.000 mensen te voldoen. Jouw steun aan UNICEF waarborgt deze cruciale voorzieningen. Dit betekent bijvoorbeeld dat een ziek en verzwakt kind, dat aankomt bij een UNICEF-gezondheidskliniek, mede dankzij jou onmiddellijk de benodigde behandeling kan krijgen. Alle hulpmiddelen liggen klaar voor gebruik. 

Grote impact met vaccinaties

Wist je dat UNICEF de grootste afnemer van vaccins ter wereld is? We kopen elk jaar meer dan 2 miljard vaccins in tegen kinderziektes, die in zo’n honderd landen worden verspreid via onze bestaande bevoorradingsketens. We hebben een uitgebreid logistiek netwerk en veel ervaring met het trainen van zorgverleners, het samenwerken met overheden en voorlichting.  

Het vaccineren van kinderen vormt een belangrijk onderdeel van ons werk. Elk jaar voorziet UNICEF bijna de helft van alle kinderen onder de vijf jaar van levensreddende vaccinaties. Jouw impact in dit verhaal is enorm. Met slechts 15 euro per maand help je jaarlijks meer dan 70 kinderen te vaccineren tegen ziektes als kinkhoest, hepatitis B en influenza. Bovendien help je mee de wereldwijde vaccinatiegraad te verbeteren. Omdat UNICEF vaccins grootschalig inkoopt, kunnen we ze tegen een lage prijs verspreiden. Dit helpt om ook kinderen te bereiken in landen waar geen vaccinatieprogramma’s zijn.  

Wil je meer weten over ons werk? Op deze pagina vind je de belangrijkste thema’s en projecten.