Een bijzondere start voor 2021

29 januari 2021

2021 is voor ons nu al een bijzonder jaar. Nieuwjaarsdag begon met een knaller: David Guetta organiseerde namelijk een groot feest en haalde hiermee veel geld op voor UNICEF. Ook werden op 1 januari meer dan 370.000 baby’s geboren! Maar er gebeurde natuurlijk veel meer. Zo bereidt UNICEF zich voor op een grootschalige operatie om coronavaccins te verspreiden. Daarnaast is er een avondklok in ons land, zijn de scholen nog steeds gesloten en zien we in Syrië vluchtelingenkampen overstromen.

Dit is het volle maandoverzicht van januari 2021:

David Guetta bij concert

David Guetta geeft een online concert bij het Louvre in Parijs. 

David Guetta geeft een online concert bij het Louvre in Parijs. 

David Guetta's nieuwjaarsconcert

Tijdens de jaarwisseling organiseerde David Guetta een online feest bij het Louvre in Parijs. De show was zijn derde editie van United at Home, een benefietshow waarbij hij zijn fans stimuleert om goede doelen te steunen. De opbrengst van het nieuwjaarsconcert gaat naar UNICEF.

baby en moeder

In Ivoorkust knuffelt nieuwe moeder Animata met haar baby. 

In Ivoorkust knuffelt nieuwe moeder Animata met haar baby. 

Meer dan 370.000 baby’s op nieuwjaarsdag

Hoera, het is tijd voor beschuit met muisjes! Want op nieuwjaarsdag alleen al zijn naar schatting meer dan 370.000 nieuwe baby's geboren. Zij verdienen allemaal een wereld waarin zij veilig mogen en kunnen opgroeien. Hier gaat UNICEF zich hard voor inzetten. Zeker nu de coronapandemie de wereld in zijn greep heeft, is het belangrijk om kinderen te blijven beschermen, zodat ieder kind alle kansen krijgt om groots te worden.

Thuis leren tijdens corona

Op 16 december 2020 sloten de scholen in Nederland, en ze zijn nog steeds dicht. UNICEF maakt zich zorgen over de enorme ontwikkelingsrisico's. 

Op 16 december 2020 sloten de scholen in Nederland, en ze zijn nog steeds dicht. UNICEF maakt zich zorgen over de enorme ontwikkelingsrisico's. 

Alternatief voor schoolsluiting

UNICEF Nederland is een initiatief gestart met de oproep aan het kabinet om alternatieven te vinden voor schoolsluiting. Het doel is om hiermee de enorme ontwikkelingsrisico’s voor kinderen en jongeren te beperken. Al vijftig organisaties hebben zich hierbij aangesloten. Samen maken zij een collectieve vuist, in de hoop dat er alternatieven worden bedacht voor schoolsluiting.

Avondklok slecht voor welzijn jongeren

UNICEF maakt zich ernstig zorgen om het welzijn van jongeren, vooral tijdens deze pandemie. De lockdown is verlengd en een avondklok is als extra maatregel erbij gekomen, om zo controle te krijgen over de nieuwe varianten van het virus. Hierdoor hebben jongeren nog minder bewegingsvrijheid. Dit geldt vooral voor kwetsbare kinderen en jongeren die zich in een moeilijke thuissituatie bevinden. Het is daarom belangrijk om een oogje in het zeil te houden.

Jongens in kamp in Syrië

Even snel een selfie in de sneeuw. In de vluchtelingenkampen in Syrië zorgt het winterweer voor grote problemen, zoals heftige overstromingen. 

Even snel een selfie in de sneeuw. In de vluchtelingenkampen in Syrië zorgt het winterweer voor grote problemen, zoals heftige overstromingen. 

Winter in Syrië

In Syrië is het momenteel ontzettend koud, en zorgen extreme regenbuien voor veel overstromingen; een erg moeilijk begin voor kinderen op de vlucht. Hoe te overleven tijdens een koude winter in een tent is niet een zorg die bij kinderen zou moeten liggen. Jij kunt je steentje bijdragen door een pakje met warme dekens en kleding te kopen, zodat deze kinderen beschermd worden tegen de kou en ze een beter 2021 tegemoet gaan.

UNICEF maakt zich klaar voor wereldwijde vaccinaties

In de eerste helft van 2021 zal UNICEF de eerste coronavaccinaties verspreiden aan 92 lage- en middeninkomenslanden, met het initiatief genaamd COVAX. Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland: “Wij zijn enorm vereerd dat we dit als hulporganisatie mogen doen. Jaarlijks nemen wij twee miljard doses vaccins af om kinderen tegen ziektes te vaccineren. We hebben de ervaring om de grootste vaccinatie-operatie in de menselijke geschiedenis aan te kunnen.” Net zoals in Nederland zijn deze vaccins bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar. Er zijn voorlopig geen plannen om ook kinderen te vaccineren tegen corona.

Bekijk de video

Ben je benieuwd naar meer? Bekijk de onderstaande video!