4 manieren om kinderrechten bespreekbaar te maken in de klas

4 november 2021

20 november is het Internationale Dag van de Rechten van het Kind en staan we nog eens extra stil bij de rechten van kinderen wereldwijd, ook in Nederland. Het is belangrijk dat kinderen leren over kinderrechten, zodat ze op kunnen komen voor hun eigen rechten en voor die van anderen.

Gs klaas 003 (4)

Nog te veel kinderen weten niet wat hun rechten zijn, ook in Nederland niet. Als kinderen hun rechten niet kennen, kunnen ze er ook niet voor op komen. Daar moet iets aan veranderen. Doe daarom in de week vóór 20 november mee aan de Grootste Kinderrechtenles. Op deze dag leren kinderen over heel de wereld over hun rechten.  

Er zijn verschillende manieren om aandacht te besteden aan kinderrechten in de klas, van heel laagdrempelig tot behoorlijk intensief. UNICEF geeft een aantal tips voor iedere leerkracht:

Geef een kinderrechtenles

UNICEF heeft een gratis lespakket Ken je rechten gemaakt. Met dit lesmateriaal ontdekken leerlingen uit groep 7 en 8 dat ze rechten hebben. De leerlingen leren kinderrechten toe te passen op hun dagelijkse leven en oefenen het uiten van hun mening door in gesprek te gaan met hun klasgenoten over welke rechten ze goed of slecht vinden. Ze mogen zelfs nieuwe rechten bedenken! Het lespakket kan onder andere gebruikt worden voor burgerschapsonderwijs. Het lespakket bestaat uit: een werkboekje voor de leerling, een handleiding voor de leerkracht en een digiles.

Zet een kinderrechtenspeurtocht uit in de klas of op de school

Hoeveel kinderrechten kunnen de kinderen in jouw klas opnoemen? Er zijn er nog zoveel meer! Op de kinderrechtenposter van UNICEF (deze komt met het lespakket) zien de kinderen in één overzicht alle 54 kinderrechten. Vorm groepjes van drie kinderen en laat hen op ontdekking gaan in het klaslokaal of op school. Hoeveel kinderrechten komen zij tegen in de schoolomgeving? En op welke manier worden deze kinderrechten beschermd? Kunnen de kinderen zelf nog andere manieren bedenken? Laat de groepjes na de speurtocht met hun ontdekkingen met elkaar delen.

Bedenk een script voor een kinderrechtenfilm

Ga naar het YouTubekanaal van het Kinderrechten Filmfestival. Kies een kinderrechtenfilm en ga met kinderen in gesprek hoe de wereld eruit zou zien zonder dit kinderrecht. Lijkt het jullie leuk om zelf een kinderrechtenfilm te maken? Bedenk een script en mail het naar info@krff.nl. Zo maken jullie kans om samen met de filmcoaches van het  Kinderrechten Filmfestival een echte korte speelfilm te maken op school.

Vraag een unieke gastles aan van een UNICEF jeugdvoorlichter

Wist je dat UNICEF ook jeugdvoorlichters heeft die gratis gastlessen geven? De jeugdvoorlichters zitten door het hele land en geven graag een les op jouw school. De jeugdvoorlichters geven lessen over kinderrechten met thema’s als o.a. gezonde voeding, vrijheid of kinderrechten in het algemeen. Maar ze gaan ook graag met jou in gesprek voor een les op maat! Neem daarom snel contact op met ons jeudgvoorlichtersteam.

Wil je meer te weten komen over wat UNICEF doet op het gebied van kinderrechteneducatie en hoe UNICEF jou kan ondersteunen? Ga naar unicef.nl/jeugd.