Tussen januari 2024 en februari 2025 werden minstens 221 kinderen in Soedan slachtoffer van verkrachting. UNICEF maakt zich grote zorgen en roept op tot internationale actie om kinderen in Soedan te beschermen.
© UNICEF/UNI754430/Ingram
© UNICEF/UNI754430/Ingram
Foto: de 11-jarige Musa [naam gewijzigd] houdt de hand van zijn moeder stevig vast nadat hij de psycholoog en maatschappelijk werker heeft bezocht die hem helpen omgaan met het trauma van verkrachting. Musa is een van de vele kinderen die lijden onder de gevolgen van seksueel geweld tijdens de ontheemding in Soedan. Hij houdt van voetbal en speelt voor zijn schoolteam als keeper en droomt ervan om ooit ingenieur te worden. Musa ontvangt steun van een door vrouwen geleide organisatie die zowel geestelijke gezondheidszorg en psychosociale diensten als juridische hulp biedt aan overlevenden van seksueel geweld.
Uit cijfers verkregen tussen januari 2024 en februari 2025 blijkt dat minstens 221 kinderen in Soedan slachtoffer zijn geworden van verkrachting ten tijde van het gewelddadige conflict dat daar woedt. Het werkelijke aantal slachtoffers is echter waarschijnlijk veel hoger, aangezien veel kinderen uit angst voor vergelding, stigma of afwijzing geen hulp durven zoeken, of geen toegang hebben tot hulpdiensten. Van de 221 slachtoffers die wel bekend zijn, bleken er zestien kinderen jonger dan vijf jaar te zijn, vier daarvan waren slechts één jaar oud. 66 procent van de slachtoffers bestaat uit meisjes. De overige 33 procent die bestaat uit jongens kan te maken krijgen met uitdagingen in het melden, zoeken en krijgen van hulp door stigma’s die heersen rondom gender. De gevallen werden gemeld in negen staten in Soedan, verspreid over het hele land. Er werden nog eens 77 gevallen gemeld van seksueel misbruik van kinderen, voornamelijk pogingen tot verkrachting.
De aanvallen nemen vele vormen aan, waaronder gewapende mannen die huizen bestormen en onder dreiging van vuurwapens jonge meisjes meenemen of ter plaatse verkrachten. Het wordt ook veel kinderen aangedaan die op de vlucht zijn, bijvoorbeeld bij grensposten. Seksueel geweld kan grote en blijvende negatieve gevolgen hebben. Nog afgezien van het psychologische trauma, krijgen slachtoffers ook regelmatig te maken met uitsluiting door sociaal stigma, met zwangerschappen, seksueel overdraagbare aandoeningen of ernstig fysiek letsel.
UNICEF maakt zich grote zorgen over het grootschalige seksuele geweld tegen kinderen in Soedan. ‘’Dit is een afschuwelijke schending van het internationaal recht dat onmiddellijk moet stoppen. Miljoenen kinderen in Soedan lopen het risico op verkrachting en andere vormen van seksueel geweld, dat wordt gebruikt als een oorlogstactiek.’’, zegt Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland. UNICEF roept op tot dringende internationale inspanningen om kinderen in Soedan te beschermen tegen seksueel geweld en te ondersteunen en zorgt voor veilige ruimtes om hulp aan te bieden aan slachtoffers van seksueel geweld. Ook versterkt UNICEF de capaciteit van hulpverleners zoals maatschappelijke werkers, psychologen en medische professionals.