Coronapandemie zorgt ervoor dat kinderen wereldwijd hun vaccinaties missen

14 juli 2021

23 miljoen kinderen hebben vorig jaar hun basisvaccinaties gemist. Dat blijkt uit cijfers van UNICEF en de WHO. Voor het grootste deel van deze kinderen geldt dat zij geen enkel vaccin hebben gekregen, hierdoor neemt de toch al enorme ongelijkheid alleen nog maar toe.

Een moeder brengt haar zoon van negen maanden voor zijn vitamine A dosis naar een lokaal ziekenhuis in India

Een moeder brengt haar zoon van negen maanden voor zijn vitamine A dosis naar een lokaal ziekenhuis in India

Een moeder brengt haar zoon van negen maanden voor zijn vitamine A dosis naar een lokaal ziekenhuis in India

Deze kwetsbare kinderen leven in conflictgebieden, afgelegen dorpen of sloppenwijken waar de gezondheidszorg beperkt is. De cijfers van UNICEF en de WHO laten voor het eerst zien wat de gevolgen zijn van corona op de vaccinatieprogramma’s. Over de hele wereld misten baby’s vorig jaar hun belangrijke eerste vaccinaties en opgroeiende kinderen hun latere vaccinaties.

Ramp voor zorgstelsels

‘Terwijl landen zich zorgen maken om coronavaccins, blijven belangrijke andere vaccins liggen waardoor kinderen over de hele wereld risico lopen op ziekten zoals mazelen en polio’, vertelt de WHO. ‘Uitbraken van deze ziekten zijn een ramp voor zorgstelsels in landen die het al moeilijk hebben in hun strijd tegen corona. Het is belangrijker dan ooit om te investeren in de basisvaccinaties van kinderen en ervoor te zorgen dat ieder kind wordt bereikt.’

Vaccinatiecijfers lopen niet langer op

Landen lopen het risico dat ziektes zoals mazelen en andere ziektes weer oprukken. Zelfs vóór de coronapandemie waren de wereldwijde vaccinatiecijfers voor kinderen tegen difterie, tetanus, kinkhoest, mazelen en polio al een aantal jaar niet meer toegenomen. Het percentage zat destijds op 86%, ver onder de 95% die de WHO aanbeveelt om te beschermen tegen ziekten waaronder ook mazelen – een van de eerste ziektes die weer opduikt wanneer kinderen niet worden ingeent.

Gezondheidsmedewerker Mekdes (23 jaar) zorgt ervoor dat kinderen in Ethiopie hun poliovaccinatie krijgen

Gezondheidsmedewerker Mekdes (23 jaar) zorgt ervoor dat kinderen in Ethiopie hun poliovaccinatie krijgen

Gezondheidsmedewerker Mekdes (23 jaar) zorgt ervoor dat kinderen in Ethiopie hun poliovaccinatie krijgen

Verstoring in vaccinatieprogramma's

Nu veel middelen en personeel worden ingezet om de coronapanemie in te dammen, zijn op veel plekken in de wereld verstoringen in de vaccinatieprogramma’s ontstaan. In sommige landen zijn klinieken gesloten of hebben beperkte openingstijden. Tegelijkertijd zien we dat mensen terughoudend zijn om een dokter te bezoeken vanwege de angst om corona op te lopen. Maar ook de lockdowns en transportonderbrekingen zijn een belangrijke oorzaak van de verstoringen.

Samen corona verslaan

‘Dit is een wake-up call. We kunnen niet toestaan ​​dat een heropleving is van mazelen, polio en andere moordenaars de erfenis wordt van corona. We moeten allemaal samenwerken om landen te helpen corona te verslaan’, aldus de wereldwijde vaccinatie-alliantie Gavi.