Uw steun maakt een wereld van verschil

Strooien maar!

Het klinkt als iets vrolijks dat je op een ijsje of een boterham kunt strooien. Maar Sprinkles zijn iets anders. Het zijn strooibare vitamines en mineralen, bedoeld om de dagelijkse maaltijd van kinderen mee te verrijken. Elke dag een zakje; dan krijgen kinderen toch alle belangrijke bouwstoffen binnen. Ideaal dus wanneer de voeding van kinderen tekortschiet. Dat is helaas het geval bij één op de drie kinderen in de wereld jonger dan vijf jaar – en de coronacrisis doet daar nog eens een schepje bovenop. Slecht gevoede kinderen lopen makkelijk groei- en ontwikkelachterstanden op, met alle gevolgen van dien. Mooi dat zoiets kleins als Sprinkles dan zo effectief kan zijn tegen een groot probleem.

Klaar om op te eten

Vermaal pinda’s met melkpoeder, plantaardige olie en suiker, en doe er extra vitamines en mineralen bij. Dan krijg je Plumpy’Nut®, een ‘superpindakaas’ boordevol waardevolle voedingsstoffen, die je zó uit het zakje kunt opeten. Ready To Use Food noemen we het ook wel, RTUF.
Plumpy’Nut® is speciaal ontwikkeld voor kinderen die zeer ernstig ondervoed zijn, bijvoorbeeld door een conflictsituatie in hun land, grote droogte, gebrekkige gezondheidszorg of door een crisis als de coronapandemie. Drie zakjes per dag, voor een periode van ongeveer zes weken, helpt een kind er vaak alweer bovenop. UNICEF is wereldwijd de grootste afnemer van Plumpy’Nut®. We delen de zakjes uit in landen als Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan.

Een cadeau voor het leven

Een tas gevuld met schriften, pennen, kleurpotloden en nog veel meer, helemaal voor jou alleen: de symbolische waarde van een UNICEF-rugzak is voor een kind minstens zo groot als het praktische nut.
Goed onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én een samenleving. Het betekent kansen voor de toekomst. Daarom zorgt UNICEF ook voor de training van docenten, voor veilige (nood)lokalen, en voor onderwijsmethodes die in crisissituaties of op afstand gebruikt kunnen worden (denk aan thuisonderwijs tijdens de coronacrisis). Ook letten we extra op kwetsbare groepen, zoals meisjes, kinderen die moeten werken en kinderen met een handicap. Omdat ieder kind recht heeft op onderwijs, als cadeau voor het leven.

Zo gewoon, zo bijzonder

Sommige dingen zijn voor ons zo gewoon dat je je bijna niet realiseert hoe cruciaal ze zijn. Schoon water uit de kraan is er zo eentje. Een eerste levensbehoefte, nodig om te drinken, mee te koken en jezelf te verzorgen. Veel (kinder)ziektes hebben een link met vervuild water of handhygiëne – nu extra actueel door het coronavirus. Wel of niet toegang hebben tot schoon water maakt dan ook een levensgroot verschil. Uw steun zorgt ervoor dat UNICEF op verschillende manieren voor schoon water kan zorgen. Met watertanks, vaste waterinstallaties of waterzuiveringstabletten bijvoorbeeld. We kijken daarbij altijd naar wat ter plekke nodig en haalbaar is, vandaag én morgen.

Beschermende prikken

Wel of niet gevaccineerd zijn maakt een wereld van verschil. Neem difterie, tetanus en polio (DTP). Dat zijn zeer gevaarlijke (kinder)ziektes. Zeker voor kinderen met een lage weerstand kunnen ze dodelijk zijn. Slechte leefomstandigheden kunnen er bovendien voor zorgen dat een besmetting zich snel verspreidt. Vaccins zijn dus nodig om levens te redden. Dat geldt nog eens extra nu door de coronapandemie overal ter wereld vaccinatieprogramma’s stil zijn komen te liggen. Kinderen lijken het minst vatbaar voor het coronavirus, maar ze moeten wel beschermd blijven tegen andere dodelijke ziektes – juist de meest kwetsbaren. Dankzij uw steun hoeven zij die bescherming niet te missen.