Kinderen buiten het door UNICEF ondersteunde Community-Based Education-centrum in centraal Afghanistan.

De tien grootste resultaten die UNICEF realiseert voor kinderen

Programma's en investeringen die door UNICEF en partners worden ondersteund, in veel gevallen al tientallen jaren, dragen aanzienlijk bij aan de impact voor kinderen nu en in de toekomst. UNICEF is voor, tijdens en na noodsituaties ter plaatse met levensreddende hulp en hoop voor kinderen en gezinnen. Deze resultaten behaalt UNICEF niet alleen, dat doen we samen. Samen maken we zo het verschil voor ieder kind. Zo realiseren we dat:

7,9 miljoen meer kinderen hun 5e verjaardag overleven dan in 1990 

Het sterftecijfer onder kinderen onder de vijf jaar is met meer dan 60 procent gedaald, waardoor 7,9 miljoen kinderen meer dan in 1990 hun 5e verjaardag overleven. Het initiatief van UNICEF, de Child Survival Revolution, heeft hieraan aan de basis gestaan. 

Met dit initiatief zijn duurzame investeringen gedaan in de gezondheidszorg voor moeders en kinderen en is ziektepreventie versterkt. Hierdoor werden bijvoorbeeld 34 miljoen baby's geboren in veilige door UNICEF ondersteunde gezondheidscentra in 86 landen, wat een kwart is van de 134 miljoen baby's geboren in 2023.  

Jongen in Madagaskar wordt gevaccineerd tegen polio.

Een jongen wordt gevaccineerd in Madagaskar tegen polio tijdens een vaccinatiecampagne van UNICEF en partners. 

Vaccins hebben 154 miljoen levens gered in de afgelopen 50 jaar 

Als 's werelds grootste leverancier van vaccins heeft UNICEF de afgelopen vijftig jaar bijna de helft (45 procent) van alle kinderen ter wereld onder de 5 jaar kunnen beschermen tegen ziekten.  

In 2023 leverde UNICEF 2,8 miljard vaccindoses aan 105 landen. Door grootschalige vaccinaties staat polio op het punt van uitroeiing. We hebben geholpen om bijna 133 miljoen kinderen te vaccineren tegen mazelen.  

Het aantal chronisch ondervoede kinderen is sinds 2000 met 40 procent gedaald

Het aantal kinderen onder de 5 jaar met een groeiachterstand, die te klein zijn voor hun leeftijd als gevolg van ondervoeding, is gedaald van 204,2 miljoen in 2000 naar 148 miljoen in 2022. UNICEF heeft hierin een grote rol gespeeld door in 130 landen voedingsprogramma's uit te voeren.  

Waar preventie tekortschiet, is behandeling noodzakelijk en daarom is UNICEF 's werelds grootste inkoper van alle kant-en-klare therapeutische voeding (RUTF); de essentiële voeding voor de behandeling van kinderen met ernstige ondervoeding. We leverden 1,1 miljard zakjes kant-en-klare therapeutische voeding (RUTF) aan 75 landen.  

Daarnaast bereikte UNICEF in 2023 meer dan 430 miljoen kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven om ondervoeding in de vroege kinderjaren tegen te gaan, waaronder ondersteuning voor borstvoeding.

Meisje in Gaza houdt water fles vast.

Malak, 14 jaar oud, houdt een fles water vast nadat ze deze heeft gevuld uit een door UNICEF gesteunde watertank in Deir al-Balah, in de Gazastrook. 

Meer dan 2.1 miljard mensen hebben veilig en schoon drinkwater 

De afgelopen twee decennia hebben meer dan 2,1 miljard mensen toegang gekregen tot veilig en schoon drinkwater in huishoudens en in instellingen, met name gezondheidszorgcentra en scholen, wat kinderen helpt beschermen tegen ziektes en voedselonzekerheid.  

Dit doet UNICEF door in meer dan 100 landen de toegang tot water te verbeteren. We bereikten hierdoor in 2023 bijna 36 miljoen mensen met ten minste basistoegang tot water dat schoon en beschikbaar is wanneer nodig (bijna 90 miljoen cumulatief sinds 2021). We bereikten daarnaast bijna 41 miljoen mensen in humanitaire contexten met passende drinkwatervoorzieningen.  

In de afgelopen 25 jaar meer dan 68 miljoen kindhuwelijken voorkomen

Eind jaren 90 trouwde 1 op de 4 jonge vrouwen tussen de 20 en 24 jaar als kind. Nu is dat 1 op de 5. UNICEF heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldwijde inspanningen om het aantal kindhuwelijken te laten dalen, waardoor meisjes hun kindertijd terugkrijgen.  

In 2023 stelde UNICEF 11 miljoen meisjes in staat om het huwelijk uit te stellen en hun eigen toekomst te kiezen, door preventie- en zorginterventies. Daarnaast betrokken we meer dan 32 miljoen mensen over de hele wereld om hun kennis te vergroten en houdingen te veranderen rondom de discriminerende normen en schadelijke praktijk van kindhuwelijken.  

Meisje in klaslokaal op middelbare school in Mexico.

Hannia, een middelbare scholier uit Mexico. Een van haar dromen is om dierenarts te worden en meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen te hebben. Haar zus, Irma, zit op dezelfde school als zij.

23 miljoen meer meisjes dan in 2010 voltooien de middelbare school 

Het percentage meisjes dat de onderbouw van de middelbare school heeft afgemaakt, is gestegen van 69 procent naar 77 procent, daarnaast is het percentage meisjes dat de bovenbouw van de middelbare school heeft afgemaakt, gestegen van 49 procent naar 59 procent (tussen 2012-2020). 

UNICEF werkt samen met gemeenschappen, regeringen en partners om belemmeringen voor meisjes weg te nemen en gendergelijkheid in het onderwijs te bevorderen. Het aantal meisjes in de middelbare schoolleeftijd dat niet naar school ging, daalde hierdoor met meer dan een derde, van 145 miljoen in 2000 naar 93 miljoen in 2022. 

In 2023 ondersteunde UNICEF 37,5 miljoen niet-schoolgaande kinderen, waarvan de helft meisjes, om toegang te krijgen tot onderwijs (124 miljoen cumulatief sinds 2021). Daarnaast voorzag UNICEF 31 miljoen kinderen, waarvan bijna de helft meisjes, van individueel leermateriaal (101 miljoen cumulatief sinds 2021). 

Geboorteregistratie in de afgelopen 15 jaar met een vijfde toegenomen 

Om de toegang van kinderen tot voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs te waarborgen, is geboorteregistratie essentieel. Dit aantal is gestegen van 63 procent in 2008 tot 77 procent in 2023. Bij meer dan 500 miljoen, bijna 8 op de 10, kinderen jonger dan vijf jaar is de geboorte de afgelopen vijf jaar geregistreerd.  

Dit is een grote stap voorwaarts in geboorteregistratie, oftewel het verkrijgen van een wettelijke identiteit voor kinderen. Tussen 2021 en 2023 werkte UNICEF samen met regeringen en gemeenschappen om bijna 144 miljoen geboorten te registreren en geboortecertificaten te voorzien voor 127 miljoen kinderen.  

In 2023 zijn meer dan 24 miljoen geboortes van kinderen gemeld in landen waar UNICEF geboorteregistratie ondersteunt en zijn er 71.087 gezondheidsfaciliteiten gekoppeld aan geboorteregistratiesystemen om registratie gemakkelijker te maken. 

Kinderen wassen hun handen.

Kinderen wassen hun handen in een kleuterschool in Liubar, oblast Zjytomyrska, Oekraïne.
 

2.5 miljard mensen in afgelopen 20 jaar toegang tot veilige sanitaire voorzieningen

Tussen 2000 en 2022 is het aantal mensen dat hun behoefte in de openlucht doet met twee derde gedaald (van 1,3 miljard in 2000 tot 419 miljoen in 2022). Daarmee ligt de wereld op koers om de praktijk waarbij mensen hun behoeften doen in de openlucht (vaak omdat er geen toegang is tot sanitaire voorzieningen zoals toiletten) tegen 2030 uit te bannen. En zo het risico op kinderziektes en ondervoeding doordat openbare ontlasting sneller zorgt voor diarree en het niet kunnen vasthouden van voedingsstoffen in landen met lage inkomens en lagere middeninkomens aanzienlijk te verminderen.  

UNICEF draagt hieraan bij door in meer dan 100 landen te zorgen voor veilige sanitaire voorzieningen voor de meest kwetsbare gemeenschappen in landelijke en stedelijke gebieden en tijdens noodsituaties. In 2023 bereikten we meer dan 21 miljoen mensen in 72 landen met basale sanitaire voorzieningen, zowel in een ontwikkelings- als in een humanitaire context en zorgden we ervoor dat meer dan 20 miljoen mensen in 46 landen in gemeenschappen leven die zijn gecertificeerd als vrij van het doen van behoeften in de openlucht.

Een toekomst zonder hiv lijkt mogelijk

1,9 miljoen sterfgevallen en 4 miljoen hiv-besmettingen onder zwangere vrouwen en kinderen zijn sinds de start van programma's ter preventie van de overdracht van hiv van moeder op kind voorkomen. Het jaarlijkse aantal hiv-besmettingen van moeder op kind van 0-14 jaar is sinds 2010 met 58 procent gedaald.  

UNICEF heeft bijgedragen aan deze vooruitgang in de hiv/aids respons, waaronder de opschaling van de behandeling om hiv-overdracht van moeder op kind te voorkomen. In 2023 deed UNICEf dat door in bijna alle prioriteitslanden (36 van de 37 landen met de hoogste hiv-belasting) te ondersteunen bij screening op hiv, zorg en behandeling ter voorkoming van overdracht. En leverde UNICEF 3,8 miljoen snelle diagnosetests voor hiv aan 24 landen.  

Meisje en vrouw dragen noodpakket.

Een meisje en een vrouw dragen een noodpakket van UNICEF in Bangladesh na een overstroming.

In tijden van crisis en nood is UNICEF er 

Voor, tijdens en na noodsituaties is UNICEF ter plaatse met levensreddende hulp en hoop voor kinderen en gezinnen. Zo helpt UNICEF meer kinderlevens te redden dan welke andere humanitaire organisatie dan ook. Van oorlogsgebieden tot natuurrampen, UNICEF staat vooraan in gecoördineerde humanitaire noodhulp. Bij een noodsituatie is UNICEF in staat om binnen 72 uur levensreddende voorraden te leveren vanuit een wereldwijd netwerk van bevoorradingscentra.