Nederlandse steun verbetert levens van kinderen wereldwijd

9 oktober 2023 - Karin Hulshof

Als 's werelds grootste kinderrechtenorganisatie, staat UNICEF klaar om kinderen zowel in tijden van acute nood als voor de lange termijn te helpen. De onvoorwaardelijke steun van de Nederlandse overheid stelt UNICEF in staat om zelf te bepalen waar de middelen naartoe gaan. Dankzij deze vrijheid kunnen we snel en grootschalig actie ondernemen. De Nederlandse steun heeft dan ook een onschatbare impact op het leven van kinderen wereldwijd. Dit heb ik zelf mogen ervaren.  

Karin Hulshof bezoekt Timor-Leste

Met eigen ogen heb ik de afgelopen 35 jaar vanuit mijn werk voor UNICEF gezien hoe cruciaal de steun van de Nederlandse overheid is voor het bevorderen van de rechten en het welzijn van kinderen in alle continenten. Nu ik met pensioen ga, kan ik terugkijken op mijn jarenlange ervaring voor UNICEF en mijn recente rol als Plaatsvervangend Uitvoerend Directeur Partnerschappen voor UNICEF Internationaal. En ik kan maar een conclusie trekken: het partnerschap tussen de Nederlandse overheid en UNICEF speelt een fundamentele rol in het creëren van een gezondere en rechtvaardigere toekomst voor kinderen wereldwijd.

Innovatieve programma's  

De flexibele, ongeoormerkte ondersteuning vanuit Nederland aan UNICEF biedt enorme voordelen. De jaarlijkse toezegging zorgt voor voorspelbaarheid en stabiliteit, waardoor we langlopende programma's voor kinderen kunnen plannen en uitvoeren. Samen kunnen we op deze manier werken aan innovatieve programma's die bijvoorbeeld ondervoeding bij kinderen bestrijden, lokale gezondheidssystemen ondersteunen en gemeenschappen in staat stellen de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. 

Slagvaardig maximaal effect bereiken

De financiële flexibiliteit stelt ons in staat om snel te handelen in complexe en veranderende situaties, waar de behoeften van kinderen het hoogst zijn. Dit maakt ons niet alleen slagvaardig, maar zorgt ook dat we het maximale effect bereiken: het verbeteren van de levens van kinderen over de hele wereld. Met de steun van Nederland voor het welzijn van kinderen kan UNICEF werkelijk het verschil maken en een blijvende impact hebben. Samen kunnen we op deze manier werken aan een betere toekomst voor ieder kind. Zowel vandaag als morgen. Dat is waarom de Nederlandse hulp zo ontzettend belangrijk is. 

Nu ik afscheid neem bij UNICEF, wil ik mijn diepste dankbaarheid uitspreken aan de vrienden van UNICEF en de regering van mijn land, Nederland. Dankzij jullie steun bevorderen we wereldwijd de rechten van kinderen en geven we hun de kans om te gedijen en een betere toekomst op te bouwen. 

Ontzettend bedankt.