Dani organiseert een talkshow over geloof #uitblinkers

1 april 2021

In de rubriek #uitblinkers vragen we bekende en onbekende jongeren wat zij belangrijk vinden. In deze blog geven we Dani van der Marel het woord. Dani (18) organiseerde samen met klasgenoten een talkshow waarin zij in gesprek gingen over de overeenkomsten en verschillen tussen hun geloven.

Afbeelding dani uitblinkers

Over welk onderwerp laat jij je horen en waarom? Hoe doe je dat? 

"Ik heb samen met vier klasgenoten een Talkshow gemaakt over het onderwerp geloof. Een groot deel van ons is gelovig, drie van ons zijn moslim en ikzelf ben christen. In de klas hebben wij al veel gesprekken over ons geloof gehad, wij wilde verder praten op een manier waar ook andere naar konden luisteren en kijken. Het gesprek ging over de overeenkomsten en de verschillen tussen geloven, maar vooral wilde wij van elkaar leren.

Omdat er in de wereld veel strijd is over geloof en deze in het nieuws vooral in de aandacht komen, wilde wij de andere kant laten zien, dat er dus ook veel overeenkomsten zijn. Welke dat zijn? Dat wilde wij ontdekken in de Talkshow. Wij wilde met de talkshow laten zien wat belangrijke gesprekken voor goede invloed kunnen hebben op andere jongeren en volwassenen.

Ik vind het belangrijk om vragen aan elkaar te stellen, om te laten zien dat we ondanks onze verschillen in geloof naar elkaar willen luisteren. Ik denk dat het ook heel belangrijk is voor andere mensen om te weten hoe dat zit. Ik vind het belangrijk dat iedereen respectvol met elkaar om gaat."

Waarom vind jij het belangrijk dat jongeren van zich laten horen?

"Jongeren zijn de toekomst. Ik wil laten zien dat wij jongeren, met verschillende onderwerpen én onze toekomst bezig zijn, ook al denken andere mensen misschien dat dat niet zo is. Ik geloof dat jongeren een stem mogen hebben en dat daar meer naar geluisterd moet worden! Juist wij als jongeren kunnen verschillen en haat binnen de samenleving verbreken. Daar geloof ik in. Daarom is het belangrijk dat wij als jongeren onze stem laten horen."

Heb je tips voor jongeren om beter gehoord te worden?

"Ikzelf zeg altijd, ik heb schijt aan iedereen die negatief is over mij. Ik luister niet naar dingen die negatief zijn en ga door met dingen die ik belangrijk vind. Ik plaats mezelf niet in een hokje, ik kleur graag buiten de lijntjes. Ik krijg daardoor juist respect terug. Ik zou dit mee willen geven aan andere jongeren. Blijf jezelf, dat is het allerbelangrijkste! Laat je niet uit het veld slaan als mensen aan je twijfelen, maar ga juist door als je iets wilt bereiken."

Jongeren hebben een stem die gehoord moet worden. Laat je horen over onderwerpen die jij belangrijk vindt en doe mee met Speak up! Dat kan al heel simpel via deze website. Je kunt ook meer doen en je aanmelden voor andere activiteiten. UNICEF zorgt dat je gehoord wordt.

Wij willen weten wat jij belangrijk vindt!