7 redenen om maandelijks aan een goed doel te geven

6 februari 2024

Iets goeds doen met je extra geld? Je kunt op vakantie gaan of er iets moois van kopen. Maar ben jij in gedachten ook bezig met de wereld van morgen, dan denk je er misschien over na om te doneren aan het goede doel. Heb je nog twijfels? Met deze zeven redenen kun je met een gerust hart aan jouw donateursreis beginnen. 

7 redenen om te doneren

1. Zelf beslissen wat je wilt steunen

Goede doelen staan elk jaar weer voor je deur. Het geld komt immers niet vanzelf binnen. Steeds opnieuw vragen ze je aandacht voor een belangrijk thema. Sommige thema’s raken je meer dan andere, maar waarom wachten tot er iemand met een goed verhaal bij jou op de stoep staat? Zelf op onderzoek gaan geeft je meer opties en bedenktijd dan je krijgt aan de voordeur. 

Wil je weten welke keuzes er zijn? Op deze pagina van het CBF vind je het register van alle erkende goede doelen in Nederland, waaronder UNICEF. 

2. Goed geïnformeerd blijven over wat jou het meeste raakt

Dat waar jij om geeft, daar wil je natuurlijk meer van weten. De meeste goede doelen doen er veel aan om jou goed te informeren, bijvoorbeeld via e-mails, brieven en artikelen op de website. Vanwege hun expertiserol zitten ze dicht op de inhoud. Zo krijg jij als donateur meer kennis van een bepaald onderwerp dan andere mensen krijgen via bijvoorbeeld het nieuws.

3. Je kunt gebruik maken van expertise

Zit je met een vraag die verwant is aan het doel dat jij steunt? Je kunt op de website of telefonisch veel antwoorden krijgen. De meeste goede doelen delen hun expertise graag. Bijvoorbeeld via hun blog, kennisbank, video’s of artikelen. Zo heeft het Rode Kruis een rijke bibliotheek met artikelen over EHBO. Het WNF vertelt je alles over welke dieren in de wereld bedreigd worden. En bij UNICEF lees je alles over hulp voor kinderen wereldwijd en kinderrechten.  

4. Je kunt giften aftrekken van de belastingdienst

Wist jij dat giften aan goede doelen aftrekbaar zijn bij de Belastingdienst? Voor gewone giften geldt een drempel en een maximumbedrag. Leg je je donatie vast voor minimaal 5 jaar – dit noemen we periodiek schenken – dan vervalt de drempel en is er alleen een maximumbedrag. Bij de meeste goede doelen kun je dit opvragen of online regelen. Dat scheelt je rompslomp bij een accountant én geld op de lange termijn.  

Kom meer te weten over schenken met belastingvoordeel

5. Jaarlijks zien waar je aan hebt bijgedragen

Zien waar je aan hebt bijgedragen, dát geeft hoop voor de toekomst! Goede doelen delen dit jaarlijks in hun jaarverslag. Hierin zie je concreet de resultaten die dankzij jouw steun behaald zijn. Het is meteen een verantwoording aan jou als donateur, om te laten zien waar jouw donatiegeld aan is besteed. Hier moeten goede doelen altijd transparant over zijn.  

Bekijk het jaarverslag van UNICEF.  

6. Mensen ontmoeten die in de wereld staan zoals jij

Regelmatig organiseren goede doelen een evenement of actie waar donateurs de kans krijgen elkaar te ontmoeten. Dit levert mooie gesprekken op. Je ontmoet immers andere mensen die net als jij een goede reden hebben om hun doel te steunen. Een rondje in de zaal levert dan ook herkenbare verhalen op, die ontroeren en verbinden. Of het nu tijdens een lezing, webinar of bij de Dam tot Damloop is: in de goede doelenwereld is er eigenlijk nooit gebrek aan gesprekstof!

7. Niet machteloos toekijken

Een wereldramp. Een noodsituatie. Een (ernstig) ziek familielid. Het leven vuurt allerlei scenario’s op ons af die ons confronteren met gevoelens van angst en wanhoop. Je blijft zitten met vragen als ‘Hoe kon dit gebeuren?’ of ‘Wat kan ik er zélf aan veranderen?’ 

Hoewel goede doelen niet altijd de oplossing hebben, kunnen ze je wél helpen om betekenis te geven aan een situatie die moeilijk te veranderen is. Als donateur heb je vaak meerdere opties om iets bij te dragen, bijvoorbeeld een extra gift, een cadeau of met een nalatenschap.  

Je kunt ook in actie komen als vrijwilliger en je tijdens evenementen of acties hard maken voor waar jij in gelooft. Dit wordt altijd zeer gewaardeerd! Bovendien geeft het je de mogelijkheid om meer mensen te overtuigen van de verandering die jij zo graag wilt zien in de wereld. 

Bekijk hoe jij kunt steunen met tijd

Conclusie

Donateur zijn is meer dan alleen geld geven. Het is kiezen voor hoe jij in de wereld staat. Welk doel je steunt, zegt iets over welke verandering jij belangrijk vindt. Daarbij sta je zeker niet aan de zijlijn! Sterker nog: als donateur sta je in het hart van de zaak. Juist jouw hulp en betrokkenheid is waar goede doelen op varen, ook UNICEF. Zonder jouw tijd, aandacht, support en feedback kunnen wij niet groeien in wat we doen: de wereld verbeteren voor ieder kind. 

Succes met het kiezen en starten van jouw donateursreis!  

Vandaag nog donateur worden?

Maak impact in het leven van kinderen