Aantal kinderen in Hoorn van Afrika dat lijdt door droogte verdubbeld naar 20 miljoen

23 december 2022

Het aantal kinderen dat lijdt door de ernstige droogte in de Hoorn van Afrika is in vijf maanden tijd meer dan verdubbeld. Ongeveer 20,2 miljoen kinderen in Ethiopië, Kenia en Somalië worden nu geconfronteerd met de gevolgen van ernstige honger, dorst en ziektes. In juli waren dit volgens de VN-kinderrechtenorganisatie nog 10 miljoen kinderen. De droogte in de Hoorn van Afrika is de ergste in twee generaties.

Aysha haalt water uit een door UNICEF ondersteund waterpunt.

Aysha haalt water uit een door UNICEF ondersteund waterpunt.

Aysha haalt water uit een door UNICEF ondersteund waterpunt.

Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland: “Klimaatverandering, conflicten, wereldwijde inflatie en graantekorten hebben verwoestende gevolgen in de regio. Een duizelingwekkend aantal kinderen en gezinnen wordt tot het uiterste gedreven. Mensen sterven aan honger en ziektes of zijn ontheemd van huis en haard opzoek naar voedsel, water of grasland voor hun vee – als dat nog leeft. Humanitaire hulp is keihard nodig om levens te redden.”

De cijfers zijn ontluisterend, zegt UNICEF. Meer dan twee miljoen mensen zijn intern ontheemd door de gevolgen van de droogte. De wateronzekerheid is meer dan verdubbeld, waardoor 24 miljoen mensen worden geconfronteerd met ernstige watertekorten. 2,7 miljoen kinderen gaan niet naar school door de droogte en nog eens 4 miljoen kinderen lopen het acute risico dat het onderwijs ook voor hen stopt.

“Doordat gezinnen zo onder druk staan om te overleven lopen kinderen ook veel meer risico om ingezet te worden voor kinderarbeid. Ook  kind huwelijken, seksueel geweld, uitbuiting en misbruik nemen toe door de voedselonzekerheid en ontheemding.”, stelt Laszlo. “Op de lange termijn lijkt de kans op een verloren generatie kinderen groot, wat slecht is voor de toekomst van de Hoorn van Afrika”.

In 2022 bereikten UNICEF en haar partnerorganisaties bijna twee miljoen kinderen en vrouwen met essentiële levensreddende gezondheidszorg, vaccineerden ze bijna twee miljoen kinderen in de tegen mazelen en zorgden ze voor veilig water voor meer dan 2,7 miljoen mensen.