Teams Care for you en Djovicolon winnen de Nederlandse finale van de Youth Challenge 

8 juni 2022

Tijdens de spannende finale van de Youth Challenge moesten de mbo-studenten de jury overtuigen dat hun idee de beste was. Ook de stem van het publiek werd meegenomen: het oorverdovende applaus werd gemeten met een decibelmeter. Uiteindelijk zijn de teams Care for you en Djovicolon als winnaars uit de bus gekomen. Zij maken kans om mee te doen aan de internationale competitie van de Youth Challenge met teams uit meer dan 45 landen. 

Team Djovicolon

De finaledag 

Voor de studenten van de Youth Challenge, stond de finaledag op 7 juni in het teken van het demonstreren van hun oplossing en pitchen van hun oplossing aan medestudenten, docenten, mentoren, onderwijsleiders en zelfs de bestuursvoorzitter van Albeda en de directeur van UNICEF Nederland. UNICEF-directeur Suzanne Laszlo stak de studenten vooraf een hart onder de riem. “De kracht van jongeren is enorm. Het is belangrijk om weerbaar te zijn, zodat je het beste uit jezelf kunt halen en je klaar bent voor te toekomst.” Ondanks de zenuwen, deelden de studenten overtuigend hun oplossing om de overstap van school naar werk beter te maken. “We hebben geleerd om te denken in oplossingen en niet in problemen,” gaf een teamlid van Care for you aan.  

Aansluiting op de arbeidsmarkt 

De eerste editie van de Youth Challenge in Nederland richtte zich op het verbeteren van de overstap van school naar werk, want aansluiting vinden op de arbeidsmarkt is niet voor elke jongere vanzelfsprekend. De studenten kozen een probleem uit waar zij zelf tegenaan lopen, en bedachten onder begeleiding van mentoren uit het bedrijfsleven daar een oplossing voor. “Alle teamleden hebben zich zowel op persoonlijke vlak als professioneel enorm ontwikkeld. Ik heb als mentor alleen van de zijlijn wat bijgestuurd en gereageerd op hun ideeën, maar verder hebben ze het samen geïnitieerd,” aldus een van de mentoren.  

Mbo-studenten ontdekten tijdens de Youth Challenge waar hun talenten en interesses liggen en werkten aan 21e-eeuwse vaardigheden die van pas komen op de snel veranderende arbeidsmarkt. Zo vertelt Team Equal: “De grootste uitdaging was misschien wel het combineren van school met de Youth Challenge. De organisatie heeft ons daar goed bij geholpen en ook van de mentoren hebben we veel geleerd. Meedoen aan deze competitie is dus al een toffe en leerzame uitdaging op zich.” 

Team Care for you

Team Care for you

Team Care for you

Indrukwekkende pitches 

De vier pitches werden beoordeeld door een vierkoppige jury, bestaande uit Mirjam Horstmeier (beleidsadviseur onderwijs, ministerie van Buitenlandse Zaken), Anass Boubakar (lid van het UNICEF jongerenpanel) en Theresa Wiafe (business analist, Cognizant) en Sharuga Kankatharan (data analyst, Cognizant). De jury lette op impact, haalbaarheid, innovatie en enthousiasme en koos voor de oplossingen die het meest innovatief waren en veel potentie hebben om door te groeien en op te schalen.  

De eerste plaats was voor team Care for you. Hun oplossing was vooral “innovatief heel tof” volgens de jury, omdat zij een interactief spel hebben bedacht om een passende stageplek te vinden. Het spel kan in verschillende sectoren gebruikt worden. De tweede plaats was voor Djovicolon. Zij willen trainingen geven om voor jezelf op te leren komen. De jury was onder de indruk van het werk wat ze hadden gedaan: “Jullie zijn al ver gevorderd in jullie communicatie met social media, visitekaartjes en een website. Het idee is sector overstijgend dus jullie kunnen overal terecht.”  

Internationale competitie 

De twee winnende teams mogen hun pitch indienen bij de internationale jury van de Youth Challenge. Daarmee gaan ze wereldwijd de strijd aan met jongeren uit meer dan 45 landen en maken ze kans om hun oplossing verder te ontwikkelen.  

De deelnemers van de Youth Challenge

De deelnemers van de Youth Challenge

De Youth Challenge van Generation Unlimited is door UNICEF Nederland naar Nederland gehaald en vormgegeven met CNV Jongeren, in samenwerking met Butterfly Works en Albeda. Deze eerste editie is mogelijk gemaakt met financiële steun van o.a. Fonds 21, Cognizant, de Janivo Stichting, de Goldschmeding Foundation en Platform Jongeren en Werk.