Grote zorgen over kindhuwelijken Afghanistan

24 mei 2022

UNICEF ziet dat het aantal kindhuwelijken in Afghanistan toeneemt. In sommige gezinnen is de armoede zo groot dat ze geen andere oplossing zien dan hun jonge dochters aanbieden voor een toekomstig huwelijk, in ruil voor een bruidsschat.

Samiyah (12) en haar broertje Hazrat Ali, wachten tot ze aan de beurt zijn voor een gezondheids- en ondervoedingscontrole in hun dorp, ondersteund door UNICEF.

Samiyah (12) en haar broertje Hazrat Ali, wachten tot ze aan de beurt zijn voor een gezondheids- en ondervoedingscontrole in hun dorp, ondersteund door UNICEF.

Samiyah (12) en haar broertje Hazrat Ali, wachten tot ze aan de beurt zijn voor een gezondheids- en ondervoedingscontrole in hun dorp, ondersteund door UNICEF.

De covid19-pandemie, de aanhoudende voedselcrisis en de afgelopen winter hebben de toch al nijpende situatie voor gezinnen in Afghanistan nog verder verergerd. In 2020 was bijna de helft van de Afghaanse bevolking zo arm dat het hen ontbrak aan basisvoeding of schoon water. De huidige situatie in Afghanistan duwt gezinnen nog dieper de armoede in en dwingt hen wanhopige keuzes te maken, zoals kinderen aan het werk zetten en meisjes op jonge leeftijd uithuwelijken.

UNICEF werkt al 65 jaar in Afghanistan, en blijft juist ook nu om de hulp te verlenen die zo ontzettend hard nodig is. UNICEF levert levensreddende voeding, gezondheidszorg, vaccinaties, schoon drinkwater en helpt kwetsbare gezinnen, zoals alleenstaande moeders met kinderen, die het zwaarst lijden onder de situatie. Meer over onze hulp in Afghanistan lees je hier.  

Met man en macht werkt UNICEF in Afghanistan aan het opschalen van hulp aan kinderen en hun families. UNICEF startte in Afghanistan een geldhulpprogramma om het risico van honger, kinderarbeid en kindhuwelijken onder de meest kwetsbare gezinnen tegen te gaan. Met dit geld kunnen gezinnen voedsel en medicijnen kopen voor hun kinderen.

Ook werkt UNICEF samen met lokale organisaties om gemeenschappen bewust te maken van de risico's voor meisjes als ze vroeg trouwen. Want meisjes die trouwen voordat ze 18 worden, hebben minder kans om op school te blijven en hebben meer kans op huiselijk geweld, discriminatie, misbruik en een slechte geestelijke gezondheid.