UNICEF schat dat 1 op de 2 kinderen in Afghanistan in 2022 ondervoed is

22 december 2021

Met de strenge winter voor de deur en de Afghaanse gezondheidszorg die op instorten staat, nemen de risico’s voor kinderen in Afghanistan toe. Longontsteking, mazelen, diarree en andere ziekten die voorkomen kunnen worden, raken de meest kwetsbare kinderen. De verwachting is dat 3,2 miljoen Afghaanse kinderen onder de vijf jaar lijden aan acute ondervoeding. 

Un0562568

Afghanistan kampt al lange tijd met een ongekende voedselcrisis, droogte en een strenge winters. Dat, in combinatie met een gezondheidszorg die op instorten staat en een gebrek aan water en toiletten, zorgt ervoor dat kinderen in heel het land kwetsbaarder zijn voor ziekten. 

Vier gevallen van polio

In 2021 zijn tot nu toe bij meer dan 66.000 kinderen mazelen geconstateerd. Er zijn ook uitbraken geweest van acute diarree, malaria en knokkelkoorts. Dit jaar zijn er vier gevallen van polio bevestigd. ‘We naderen een kritiek punt voor de kinderen van Afghanistan. De winter brengt naast extreme temperaturen ook een groot aantal bedreigingen voor de gezondheid van de kinderen met zich mee’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ‘Er is geen tijd te verliezen. Zonder dringende actie, waaronder financiële bijstand en bevoorrading van hulpgoederen voor de strenge winter, zullen veel van de kinderen in het land de lente niet halen.’ 

Winterkleding, dekens en brandstof voor verwarming

Ernstige winterse weersomstandigheden, met temperaturen die in veel gebieden al ver onder het vriespunt liggen, verhogen het risico op longontsteking en andere luchtweginfecties. Gezinnen hebben moeite om hun huizen en kinderen warm te houden. Kinderen die in hooggelegen gebieden wonen, zijn bijzonder kwetsbaar. Zij hebben dringend hulp nodig, waaronder winterkleding, dekens en brandstof voor verwarming. Ongeveer 25 tot 30 procent van de sterfgevallen bij kinderen onder de vijf jaar wordt veroorzaakt door luchtweginfecties.

Un0562562

Wat UNICEF vorige maand in Afghanistan heeft bereikt:

  • 10.000 salarissen van gezondheidsmedewerkers uitbetaald
  • 1000 ziekenhuizen voorzien van medische benodigdheden
  • De gezondheidszorg voortgezet en vaccinatieprogramma’s uitgerold
  • 105.000 kinderen gevaccineerd tegen mazelen
  • 37.000 kinderen behandeld die leden aan ondervoeding
  • 22.000 mensen toegang gegeven tot veilig water
  • Geld en winterkleding verdeeld over de huishoudens die deze het hardst nodig hebben

Actie VERZEND NU  

Om alle hulp te kunnen geven die nodig is in Afghanistan, heeft UNICEF dit jaar nog ruim 70 miljoen euro nodig. UNICEF Nederland is op 1 december een fondsenwervende actie gestart voor onder andere de kinderen in Afghanistan. Met de campagne  VERZEND NU speelt UNICEF in op het gemak waarmee we online pakketjes bestellen voor de feestdagen. Mensen in Nederland worden aangemoedigd om met eenzelfde muisklik een donatie te doen of een pakje te versturen met bijvoorbeeld een deken, noodvoeding of een hygiënekit naar een kind in nood dat dringend deze hulp nodig heeft.