Brandstoftekort in ziekenhuizen bedreigt de levens van pasgeborenen in Haïti

26 oktober 2021

Honderden vrouwen en kinderen die hulp krijgen in de ziekenhuizen in Haïti lopen het risico om te overlijden, als er geen oplossing wordt gezocht voor het brandstoftekort dat al weken heerst in Haïti. De generatoren van de ziekenhuizen werken namelijk op brandstof, die door de onveilige situatie in het land niet geleverd kan worden.

Haiti brandstof

Noodoproep

Verschillende ziekenhuizen in het hele land hebben een noodoproep gedaan aan UNICEF. ‘Door de onveilige situatie in de hoofdstad Port-au-Prince zijn de levens van veel vrouwen en pasgeboren baby's in gevaar. Ziekenhuizen kunnen niet langer de levensreddende zorg geven die ze zouden moeten geven. Patiënten lopen het risico om te overlijden als ze geen adequate zorg kunnen ontvangen", zegt Raoul de Torcy, plaatsvervangend vertegenwoordiger van UNICEF.

Stroomuitval en schaarste

In Haïti is het nationale elektriciteitsnet onbetrouwbaar, er is sprake van stroomuitval en schaarste in veel gebieden in het land. Stroomuitval is frequent en langdurig, en de meeste ziekenhuizen vertrouwen daarom op generatoren die werken op brandstof om patiënten in leven te houden.

Risico op ontvoering

Wanneer er al brandstof beschikbaar is, is het moeilijker geworden om dit te vervoeren omdat veel vrachtwagenchauffeurs niet over de wegen willen rijden waar zij mogelijk door bendes worden gecontroleerd en risico lopen om te worden ontvoerd.

‘Geen enkel kind mag ooit sterven door een stroomstoring. Het is frustrerend om te zien hoe risico's op ontvoering en plundering in Haïti het leven van pasgeborenen en moeders in gevaar brengen’, zegt De Torcy.

Zonnekoelkasten en zonnepanelen

UNICEF ondersteunt het ministerie van Volksgezondheid door ziekenhuizen te voorzien van brandstof en zuurstof wanneer dat nodig is en heeft meer dan 900 koelkasten op zonne-energie in ziekenhuizen geïnstalleerd om vaccins op de juiste temperatuur te bewaren. Maar de geïnstalleerde zonnepanelen zijn nog niet voldoende om alle spoedeisende hulpafdelingen in ziekenhuizen ondersteunen.

UNICEF roept daarom de regering van Haïti op om actie te ondernemen om de veiligheid te herstellen en zo de toegang tot basisvoorzieningen mogelijk te maken.