818 miljoen kinderen kunnen op school niet hun handen wassen

17 augustus 2020

Terwijl scholen er alles aan doen om weer veilig open te kunnen, blijkt uit onderzoek van UNICEF en de WHO dat op 43 procent van de scholen wereldwijd kinderen hun handen niet kunnen wassen met schoon water en zeep. De scholen hebben daar geen faciliteiten voor, zoals bijvoorbeeld wasbakken, zeep of stromend water. 

Kinderen in Jordanië wassen hun handen met water en zeep.

Kinderen in Jordanië wassen hun handen met water en zeep.

Kinderen in Jordanië wassen hun handen met water en zeep.

Onderwijs tijdens de coronacrisis 

Nu het coronavirus zich nog steeds blijft verspreiden, is het belangrijk dat kinderen veilig terug naar school kunnen. Schoon water, sanitaire voorzieningen, en plekken om je handen te wassen zijn belangrijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Om scholen veilig te kunnen openen moeten deze voorzieningen voldoende aanwezig zijn.   

De feiten op een rij

  • 818 miljoen kinderen wereldwijd kunnen hun handen niet wassen bij school; 
  • 355 miljoen van die kinderen hebben alleen toegang tot water, niet tot zeep; 
  • 462 miljoen kinderen hebben helemaal geen schoon water en/of wasbakken bij school.

In de 60 landen die als gevolg van corona het meeste risico lopen op een grote gezondheids- of humanitaire crisis, kunnen 3 op de 4 kinderen hun handen niet wassen bij school. Ruim de helft van de kinderen daar hebben op school geen toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen.

'Ik was mijn handen 20 seconden met water en zeep,' vertelt Amani uit Jordanië. 

En nu?  

Samen met overheden en partners wereldwijd zet UNICEF zich in om kinderen veilig naar school te laten terugkeren. Hierbij wordt gelet op hygiëne maatregelen, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en desinfecterende middelen. Ook wordt gewerkt aan toegang tot schoon water, veilige toiletten en plekken om handen te wassen met zeep.  

Samen met de World Bank, UNESCO, UNHCR en het Wereldvoedselprogramma stelde UNICEF een (Engelstalig) adviesrapport op voor het heropenen van scholen.