Tussenstand na 72 uur: Nederland geeft al €2,2 miljoen aan de slachtoffers in Beiroet

10 augustus 2020

Marcel van der Steen van Giro555 vanuit Beiroet: "Ik ben hier nu enkele dagen en wat hier gebeurd is en waar de inwoners van Beiroet mee geconfronteerd worden, is nog steeds niet te bevatten. Fantastisch dat de noodhulpverlening in volle gang is en de lokale bevolking, daar waar dat kan, keihard mee helpt."

Giro555 start actie

UNICEF werkt in Beiroet samen met jongeren om te helpen met puin ruimen, en om te koken voor gezinnen die getroffen zijn door de ramp.

UNICEF werkt in Beiroet samen met jongeren om te helpen met puin ruimen, en om te koken voor gezinnen die getroffen zijn door de ramp.

Volgens de VN waren 75% van de Libanezen al afhankelijk van humanitaire hulp voor de explosie van afgelopen dinsdag. Een derde van de bevolking was hun baan kwijt en een miljoen mensen leefden onder de armoedegrens. Deze cijfers zullen alleen maar verslechteren als gevolg van de explosie. “Het Libanese Rode Kruis is druk bezig aan de frontlinie. Zij zorgen voor de eerste noodhulp, zoals medische zorg en onderdak. Ondertussen kijken wij op de achtergrond al een paar weken vooruit. De economische situatie zal nog verder verslechteren en de Libanese bevolking zal hard geraakt worden. Veel huizen moeten gerepareerd worden, maar niet iedereen kan die reparaties betalen. Ook zullen veel mensen geen geld hebben om eten te kopen,” aldus de Nederlandse Veerle Schouten, die namens het Rode Kruis in Beiroet werkt.

De nood is hoog

Hulpverleners van de organisaties achter Giro555 en hun lokale partners werken de klok rond om noodhulp te verlenen in het gebied. De nood is ontzettend hoog, Libanezen hebben nu hulp nodig. Duizenden gezinnen die hun huis zijn verloren worden ondergebracht in noodopvang, waar zij water, eten en toiletartikelen krijgen. Gezinnen onder de armoedegrens ontvangen financiële steun. Ook bieden hulpverleners psychosociale steun aan jongeren en is er een hulplijn geopend voor kinderen. Jongeren die normaal gesproken begeleid worden door hulporganisaties, helpen nu mee met puin ruimen. Hulpteams worden ondersteund met water en voedsel.

Wat doet UNICEF?

UNICEF werkt 24/7 om de kinderen in Beiroet en hun families te helpen. We delen drinkwater, matrassen en deken en hygiënepakketten uit,  en herenigen kinderen met hun families. Ook is er psychosociale steun voor kinderen die getraumatiseerd of in shock zijn. We werken hard om beschadigde medicijn en bescherming voorraden bij te vullen, en werken met jongeren om puin te ruimen en families te helpen met koken en schoonmaken.

De nood is hoog

Hulpverleners van de organisaties achter Giro555 en hun lokale partners werken de klok rond om noodhulp te verlenen in het gebied. De nood is ontzettend hoog, Libanezen hebben nu hulp nodig. Duizenden gezinnen die hun huis zijn verloren worden ondergebracht in noodopvang, waar zij water, eten en toiletartikelen krijgen. Gezinnen onder de armoedegrens ontvangen financiële steun. Ook bieden hulpverleners psychosociale steun aan jongeren en is er een hulplijn geopend voor kinderen. Jongeren die normaal gesproken begeleid worden door hulporganisaties, helpen nu mee met puin ruimen. Hulpteams worden ondersteund met water en voedsel.

Wat doet UNICEF

UNICEF werkt 24/7 om de kinderen in Beiroet en hun families te helpen. We delen drinkwater, matrassen en deken en hygiënepakketten uit,  en herenigen kinderen met hun families. Ook is er psychosociale steun voor kinderen die getraumatiseerd of in shock zijn. We werken hard om beschadigde medicijn en bescherming voorraden bij te vullen, en werken met jongeren om puin te ruimen en families te helpen met koken en schoonmaken.